Extreemrechts nu pas echt in opmars in Duitsland: zelfs Hitlergroet in het leger

extreemrechts duitsland leger hitlergroet
EPA

Militant rechts-extremisme wordt een steeds groter probleem in Duitsland. Zo lijkt het erop dat extreemrechtse activisten het Duitse leger hebben geïnfiltreerd. Bij een feestje van de elite-eenheid KSK zouden meerdere leden de Hitlergroet hebben gebracht en gaf de neonazistische band Sturmwehr een optreden. Tegelijkertijd verbiedt de Duitse overheid de rechts-extremistische groepering Nordadler.

In mei deed de Duitse politie een inval bij de 45-jarige militair Philipp S.. Dat meldt de Nederlandse krant Trouw. Er werd een geheime voorraad wapens, munitie en explosieven aangetroffen in de achtertuin van de KSK-instructeur. Het Duitse gerecht verdenkt hem ervan een gewapende volksopstand tegen de gevestigde orde te hebben willen organiseren.

Daarnaast melden verschillende Duitse media dat neonazimuziek en Hitlergroet op feestjes van militairen schering en inslag zijn. Critici stellen dat de Duitse legertop het probleem met rechts-extremisme lang genegeerd werd.

(New York verwijdert paternalistisch standbeeld van ex-president Roosevelt: “Belachelijk” volgens Trump.)

Waffen-SS

wiki commons

Alle ogen zijn momenteel gericht op de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU). Afgelopen week ontving ze een brief van een KSK-officier, waarin hij haar verzoekt om het probleem aan te pakken. De brief lekte uit naar het Duitse weekblad Der Spiegel en beschrijft de problemen bij het leiderschap van de KSK. De officier wees erop dat militairen in opleiding de KSK vergelijken met de Waffen-SS, de elitesoldaten van Hitler tijdens het naziregime.

“Nu moet ze bewijzen dat ze dit serieus neemt door hard op te treden”, zegt politica Agnieszka Brugger (Die Grünen). “Er zijn structuren en netwerken in de Bundeswehr die extreem-rechts zijn”, geeft SPD-parlementslid Eva Högl toe.

(Uncle Ben’s verdwijnt als merknaam en logo in nasleep van Black Lives Matter.)

Wetswijziging

Wat de defensieminister zal doen, is momenteel nog onduidelijk. Eerder deze maand voerde de federale regering al een wetswijziging door waardoor het gemakkelijker wordt om geradicaliseerde rechts-extremisten uit het leger te zetten. Op dit moment kan een Duitse militair met meer dan vier dienstjaren op zijn palmares enkel alleen ontslagen worden via een gerechtelijke procedure die jaren kan duren. Door de wetswijziging is dat nu een termijn van acht jaar.

“Geen geïsoleerde gevallen”

De extremisme-expert Hajo Funke zegt echter in Trouw dat de wetswijziging niet zal volstaan om de mentaliteit binnen KSK te veranderen: “Het zijn geen geïsoleerde gevallen, zeker niet in een eenheid als de KSK. Het ministerie van defensie wil dit probleem het liefst opzij schuiven en het kleiner doen laten lijken dan het is, maar dat lukt niet meer. Ze hebben het jarenlang laten gaan.”

Funke zegt ook nog dat sommige Duitsers hun racistische mentaliteit uit het verleden nog steeds niet helemaal hebben laten varen: “We proberen ons normaal voor te doen. We doen alsof we lessen van het verleden geleerd hebben, maar we pakken het niet op de juiste manier aan.”

Nordadler verboden

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft pas nog de rechts-extremistische groep Nordadler verboden. De groep was vooral online actief. Volgens het kabinet van Seehofer volgt de groepering een nazistische ideologie. De leden uiten hun sympathie voor Adolf Hitler en andere gekende nazi’s. Ze gebruiken ook symbolen en taal uit het nazistische regime.

De leider van de groepering toonde eerder sympathie voor de aanslag op een synagoge in de Oost-Duitse stad Halle.

Gesponsorde artikelen