Extreemrechtse Charlottesville-betoger op staande voet ontslagen door Twitter

Extreemrechtse Charlottesville-betoger op staande voet ontslagen door Twitter

Een eerste deelnemer van de betogingen in de Amerikaanse stad Charlottesville, waarbij rellen uitbraken en doden vielen, is zijn job al kwijt. Het Twitter-account ‘Yes You’re Racist’ heeft foto’s gedeeld van de extreemrechtse manifestanten in de hoop dat ze ontmaskerd worden en uiteindelijk ontslagen worden.

Het laatste woord over de extreemrechtse betogingen in de stad Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia, waarbij drie doden vielen, is nog niet geschreven. Een eerste deelnemer van de manifestatie werd al de laan uitgestuurd. Het gaat om ene Cole White. Het Berkeley’s Top Dog restaurant, waar hij werkte, heeft een affiche opgehangen, waarmee ze laten weten dat ze niet akkoord gaan met de maatschappijvisie van hun ex-werknemer.

Gemakkelijk herkenbaar

White is gemakkelijk te herkennen aan zijn opvallend, blond nektapijt. Geen wonder dat hij als eerste betoger werd herkend.

Heksenjacht op extreemrechts

Het Twitter-account Yes You’re Racist heeft foto’s van de extreemrechtse manifestanten online gezet. Hun doel: “De neonazi groep ontmaskeren” in de hoop dat ze hun job zullen verliezen.

Zo luidt hun oproep op Twitter: “Als je één van deze nazi’s herkent, die door #Charlottesville gemarcheerd hebben, stuur me dan hun namen en profielen. Ik maak beroemdheden van hen #GoodNightAltRight.” Als iemand herkend wordt, tweet Yes You’re Racist hun namen, werkplaatsen en/of universiteiten.

Alt-right-kopstuk

Ook heeft het account beelden gedeeld, waarop het beruchte alt-right-kopstuk Richard Spencer opgepakt wordt, met de hashtag #BashTheFash.

Vlak na de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump, gingen beelden van Spencer het hele land rond. Hij kreeg een slag van een linkse tegenbetoger.

Racistische geschiedenis

De aanleiding voor de rellen was de verwijdering van het standbeeld van Generaal Robert E. Lee, die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog aan de kant van de zuidelijke Geconfedereerde Staten vocht, voor het behoud van de slavernij van de zwarten dus. In 1865 verloor het Zuiden de oorlog en de ex-slaafstaten sloten zich weer aan bij de Verenigde Staten van Amerika.

Het gevolg: honderd jaar raciale apartheid in de regio. In de jaren 60 ontstond er een grote burgerrechtenbeweging gesteund door Washington en intellectuelen, die ijverde voor meer rechten voor zwarten in de regio. De reactie was een tegenbeweging, gesteund door heel wat blanke zuiderlingen. Veel burgers en hoogwaardigheidsbekleders sloten zich toen ook aan bij de racistische groepering Ku Klux Klan, die als doel heeft om minderheden systematisch te onderdrukken en te terroriseren. In die tijd werden de Geconfedereerde Staten opnieuw verheerlijkt en geromantiseerd. De iconische confederate flag werd een nationaal symbool van blank Amerika. De rechtse betogers van Charlottesville zijn de erfgenamen van dat sociaal conflict en zien het standbeeld van Lee als een belangrijk deel van hun Zuiderse identiteit.

Gesponsorde artikelen