Extreemrechtse Oostenrijker dikke vriendjes met dader schietpartij Christchurch: politie onderzoekt

Martin Sellner
GettyImages

Brenton Tarrant, die terechtstaat voor de terroristische aanval in het Nieuw-Zeelandse dorpje Christchurch, zou banden hebben met Martin Sellner. Die tweede is een Oostenrijker, die bekendstaat als een extreemrechts activist. De politie onderzoekt of de twee contact hadden en breidt dat onderzoek uit naar de partner van Sellner, Brittany Pettibone.

Martin Sellner wordt volgens de Oostenrijkse pers verder onderzocht. De man is een belangrijk extreemrechts activist en zou contact hebben met Brenton Tarrant, die terechtstaat voor de schietpartij in Christchurch in Nieuw-Zeeland. De twee worden ervan verdacht een terroristische organisatie opgericht te hebben. Het onderzoek is bovendien uitgebreid: Sellners verloofde, Brittany Pettibone, wordt ook in de gaten gehouden.

Huiszoeking

Vorige week al, op 18 juni, voerde de Oostenrijkse politie een huiszoeking uit in verschillende appartementen in Wenen. Die kwamen er voor het onderzoek naar de link tussen de Oostenrijkse extreemrechtse activist Martin Sellner en Brenton Tarrant. Die is de verdachte van de schietpartij in Christchurch, die hij live uitzond via sociale media.

Het onderzoek begon eigenlijk al in maart. Toen kwam namelijk aan het licht dat Tarrant een bedrag van 1.500 euro op de rekening van het IBÖ (Identitaire Beweging van Oostenrijk) had gestort. De Oostenrijkse politie ging dan op zoek naar nog andere verdachte betalingen en administratieve bewijzen van het contact tussen de twee.

Brenton Tarrant in de rechtbank. Hij staat terecht voor de schietpartij in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Foto EPA.

Tarrant was voorbereid om met zijn aanslag nog meer moslims neer te schieten.

Vriendelijke e-mails

In mei werd duidelijk dat Sellner en Tarrant al vaker contact hadden. De politie vond onder andere vriendelijke mailtjes. Sellner nodigde Tarrant zelf uit voor een pintje of een koffie als hij ooit in Oostenrijk was.

Martin Sellner geeft op zijn YouTube-kanaal meer uitleg over het onderzoek en wat hij daarover denkt. Zo vertelt hij dat de politie verschillende apparaten meegenomen heeft, waaronder zijn gsm, omdat die denkt dat hij een terroristische organisatie vormde met Brenton Tarrant. In een tweede video laat hij een stuk uit het huiszoekingsbevel zien, dat de politie onder zijn neus duwde. Dat beweert hij tenminste.

Sellner mag ook het Verenigd Koninkrijk niet meer binnen:

Demoniseren

Hij laat zijn abonnees zien waarom de politie precies bij hem binnengevallen zou zijn. Zo is het manifest dat Tarrant bij zijn aanslag gebruikte er één en komen er ook resultaten van een financiële analyse in beeld. In nog een andere video beweert Sellner dat al het bewijsmateriaal dat de politie tegen hem heeft, volledig uit de context gerukt is om hem te demoniseren.

Onderzoek uitgebreid

Het onderzoek naar Sellner en de terroristische organisatie met Tarrant gaat verder en wordt bovendien uitgebreid. Brittany Pettibone, de Amerikaanse verloofde van Sellner, wordt ondertussen ook al in de gaten gehouden. De reden daarvoor is contact met de Australische extreemrechtse Blair Cottrell, die veroordeeld werd op basis van de Racial and Religious Tolerance Act in Victoria.

Door het onderzoek naar de twee, zijn de immigratievoorwaarden van Sellner veranderd. Dat wil zeggen dat hij niet binnen mag in de Verenigde Staten en dus niet met Pettibone zal kunnen trouwen deze zomer, wat wel het plan was.

View this post on Instagram

Happiest day of my life. ☺️?

A post shared by Brittany Pettibone (@brittpettibone) on

Brittany Pettibone en Martin Sellner zijn verloofd.

Gesponsorde artikelen