Extreme hitte: zo komt het leven in ons land op gang

pixabay

Gisteren werd 33,7 graden gemeten in Ukkel. Vandaag is het weer opnieuw extreem warm in ons land. Sinds middernacht is overal code rood van kracht, behalve aan de kust. De temperatuur stijgt in de voormiddag al naar 28 tot 29 graden aan zee en komt in in de rest van het land al boven de 30 graden uit. Ook na middag blijft de zon meedogenloos schijnen en wordt het uiteindelijk 30 tot 32 graden aan zee en 35 tot 39 graden in de rest van het land. In de Kempen kan het lokaal 40 graden worden. Zo komt het leven op gang in België.

Door de extreme hitte in het land zijn overal ongewone maatregelen van kracht. In Sint-Truiden gaan de fruitplukkers vandaag extra vroeg aan de slag. Die zijn deze ochtend al om 4 of 5 uur aan het werk gegaan. Ook de aanvoer in de fruitveiling stopt rond 13 uur, zodat de kersenplukkers om 11 uur kunnen afronden. 

In Brugge zullen vandaag en morgen geen koetspaarden rijden. De tropische temperaturen en de hoge luchtvochtigheidsgraad zijn niet gezond voor de beesten.

In Leuven wordt dan weer aan ouders gevraagd om hun kinderen niet alleen vandaag, maar ook donderdag en vrijdag thuis te houden, omdat de stedelijke crèches geen airco hebben. De kinderen die toch aanwezig zijn, zullen uiteraard wel de nodige verkoeling krijgen.

Maatregelen

Het KMI kondigt de volgende maatregelen aan bij dit extreem warme weer:

  • Veel drinken
  • Het zoutgehalte op peil houden
  • Veel rusten
  • In een gekoelde ruimte verblijven
  • Vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging
  • Rechtstreekse zonnestralen vermijden
pixabay

Hoge ozonconcentraties 

Door de hoge temperaturen wordt de ozondrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Toch gebeurde zo’n overschrijding tien en twintig jaar geleden vaker, omdat de luchtkwaliteit toen slechter was. Bij zo’n hoge ozonconcentraties wordt aangeraden om geen fysieke inspanningen te doen tussen 12 en 22 uur.

istock

Gesponsorde artikelen