Fabrikanten gps-toestellen aangeklaagd omdat bus tegen viaduct reed

Fabrikanten gps-toestellen aangeklaagd omdat bus tegen viaduct reed

In Amerika worden TomTom en Garmin, fabrikanten van gps-toestellen, aangeklaagd wegens een ongeval met een bus. Die reed in 2013 tegen een viaduct omdat de chauffeur zijn gps-toestel volgde en niet zag dat de bus te hoog was voor de brug.

Bij het ongeval raakten 35 passagiers gewond. Het dak van de bus klapte achterwaarts, waardoor het bagagerek en de tv-toestellen op de inzittenden vielen. Elf van hen, inwoners van Pennsylvania, eisen nu meer dan 15 miljoen dollar schadevergoeding. Een van de klagers is een nu 18-jarige student die door de crash verlamd is vanaf het middel, meldt de Boston Globe.

De buschauffeur, Samuel J. Jackson, zei dat hij tegen de brug botste omdat hij “de gps aan het volgen was”. Minstens één bord dat waarschuwde voor de hoogtebeperking ontbrak of was beschadigd, en door werken waren andere waarschuwingssignalen niet zichtbaar, staat in de aanklacht.

De klagers stellen dat de navigatiebedrijven niet waarschuwen dat de toestellen niet geschikt zijn voor commercieel gebruik, en zo de risico’s voor de passagiers hebben genegeerd. Op bepaalde wegen zijn commerciële voertuigen namelijk niet toegelaten wegens hoogtebeperkingen, luidt het.

Zowel TomTom als Garmin worden aangeklaagd omdat de chauffeur van beide fabrikanten een gps-toestel had. Het is niet duidelijk welk van de twee hij gebruikte op het moment van het ongeval.

Gesponsorde artikelen