Facebook beslist welke naaktfoto’s kunnen en ja, jouw strandfoto’s zijn veilig

Facebook beslist welke naaktfoto’s kunnen en ja, jouw strandfoto’s zijn veilig

De nieuwe communityregels van Facebook schrijven in detail voor wat wel en niet mag geplaatst worden op de site. Facebook worstelt al eventjes om de content geplaatst door 1,4 miljard gebruikers binnen de grenzen van het aanvaardbare te houden. “Hou wel in gedachten dat het niet is omdat je bepaalde content verontrustend of onaangenaam vindt, dat het ook onze voorwaarden schendt”, waarschuwt Facebook.

Facebook doet al zijn best om bepaalde content van de site te weren, maar de algoritmes die het daarvoor gebruikt leveren al eens problemen op. Zo werden borstvoedende moeders van de site geweerd, terwijl een Kim Kardashian haar zin mag doen. 

Om alle discussies te vermijden heeft Facebook de term ‘naaktheid’ heel specifiek gedefinieerd. Geslachtsorganen en volledig blote klonten worden helemaal geweerd. Ook blote borsten waarvan de tepel zichtbaar is, mogen niet tenzij het gaat om borstvoedende moeders of vrouwen die hun littekens tonen nadat borsten werden afgezet. 

Naakte illustraties mogen wél “zolang ze een educatief doel dienen” of satirisch zijn bedoeld – en ze niet té expliciet zijn. Ook naaktschilderijen en beeldhouwwerken zijn toegestaan.

Niet toegestaan is wraakporno, waarbij naaktfoto’s van iemand worden online geplaatst zonder toestemming. Ook het plaatsen van informatie over iemand anders zonder diens toestemming is niet toegestaan.

Haat & geweld

Terroristische organisaties waren al verboden op Facebook, maar ook de pagina’s die geweld verheerlijken, aanzetten tot haat of terreurdaden toejuichen worden verbannen. Concreet: video’s met onthoofdingen door IS zijn niet toegestaan. 

Algemeen wil Facebook haat en discriminatie bannen: “aanvallen op ras, etniciteit, land van oorsprong, religie, seksuele oriëntatie, gender en zware handicaps zijn niet toegstaan.”

“We verwijderen inhoud, blokkeren accounts en werken met politiediensten als we geloven dat er een echt risico bestaat dat er fysieke schade zal worden toegebracht of als de publieke veiligheid in gevaar is”, verantwoordt Facebook de update van de regels.

Zelfmoord en zelfpijniging

De ‘promotie’ van zelfmoord, automutilatie (zelfverminking) of eetstoornissen is ook niet toegestaan, net als content die toelaat de slachtoffers hiervan te identificeren. Informatie delen die deze handelingen niet promoten, met andere woorden getuigenissen die het moeten tegengaan, mogen wel. 

Facebook meent het: eerder raakte al bekend dat ze een ‘zelfmoordknop’ aan de site toevoegen, waarbij vrienden verontrustende posts kunnen rapporteren waarna de persoon in kwestie privé wordt gevraagd of hij met iemand wil praten. Facebook werkt daarvoor samen met professionele organisaties.

Publieke figuren

Discussies over publieke figuren is toegestaan tot het punt dat bedreigingen worden geuit of haatboodschappen tegen hen worden gericht. 

We willen dat mensen zich veilig voelen op Facebook. Daarom hebben we onze communityregels verduidelijkt, zodat iedereen begrijpt wat kan en niet kan en welke content kan gerapporteerd worden.”

Wat wel mag: alcohol en wapens verkopen

Gek genoeg laat Facebook wel toe om alcohol en wapens aan te bieden, al kan je geen Facebookmiddelen gebruiken om betalingen te accepteren. Drugs zijn dan weer een no-no, tenminste als ze van ‘ongeautoriseerde’ verkopers komen. Wie of wat de ‘toegestane’ verkopers dan zijn, is een raadsel. 

Veel mensen met verschillende achtergronden

De verduidelijking van de regels is nodig omdat Facebook blijft worstelen om aan 1,4 miljard gebruikers duidelijk te maken wat wel en niet mag – vooral tricky omdat de grens wereldwijd niet op dezelfde plaats ligt. “Mensen van een verschillende achtergrond hebben verschillende ideeën over wat mag of niet. Een video die voor de ene een grap is en voor de andere beledigend bijvoorbeeld.”

Facebook waarschuwt wel dat je niet zomaar alles moet rapporteren dat je niet aanstaat. “Hou in gedachten dat het niet is omdat je iets onaangenaam of verontrustend vindt, dat het ook onze voorwaarden schendt.” 

Maar hoe gaan ze dat aanpakken? Tot nu toe wordt alles wat gerapporteerd wordt zonder pardon, onderzoek of tegenwoord geblokkeerd. De mensen informeren of wat mag, ook als het hen niet aanstaat, is één ding … Maar ook voor Facebook zelf is er werk aan de winkel.

Bron: CNN, Wired, Time

Gesponsorde artikelen