Facebook betaalde om negatief nepnieuws te laten verspreiden over Apple en Google

Facebook betaalde om negatief nepnieuws te laten verspreiden over Apple en Google

Weer gênant nieuws over Facebook: de sociale netwerksite ging, toen het in opspraak kwam, in zee met een PR-bedrijf om zijn critici zwart te maken. Ze viseerden onder andere hun concurrenten Apple en Google. Bovendien verplichtte CEO Mark Zuckerberg zijn executives om smartphones te gebruiken die op Android draaien, en dus niet op het besturingssysteem iOS van Apple.

De Amerikaanse krant New York Times meldt dat Facebook op een agressieve manier geprobeerd heeft om haar critici de mond te snoeren. Dat gebeurde in de periode dat Facebook in opspraak kwam voor het schandaal rond Cambridge Analytica en de vermeende Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Google en Apple zwartgemaakt

Facebook ging in zee met een PR-bureau. Onder andere de miljardair George Soros, die Facebook openlijk bekritiseert, werd geviseerd. Ook Google en Apple waren slachtoffer van de verborgen lastercampagne van Facebook. De sociale netwerksite liet valse berichten over zijn concurrenten verspreiden op nepnieuwssites zoals het Amerikaanse Breitbart. CEO Mark Zuckerberg had als hun doel om de negatieve berichtgeving over zijn site en persoon in te perken.

In diezelfde periode probeerde Zuckerberg sympathie te winnen tijdens hoorzittingen in de VS en de EU.

George Soros

Het PR-bedrijf in kwestie is Definers, dat normaal ingehuurd wordt door de Republikeinen om bedenkelijke verhalen over politieke tegenstanders te fabriceren. Hoeveel Facebook aan het PR-bureau betaalde, is niet geweten.

Er circuleren verder heel wat complottheorieën rond de figuur van George Soros. Amerikaans president Donald Trump beweerde eerder al dat Soros “deel uitmaakte van een donkere samenzwering tegen Amerika”. Net als enkele prominente Democratische politici en beroemdheden ontving Soros enkele weken geleden een pijpbom. De laatste complottheorie over de man was dat hij achter de migrantenkaravaan zou zitten die via Mexico naar de VS reist.

Contract afgelopen

Eerder dit jaar deelde Soros op het World Economic Forum in Davos een sneer uit naar Facebook en Google: “De internetmonopolies hebben niet de wil en de neiging om de samenleving te beschermen tegen de gevolgen van hun acties. Dat maakt hen tot een bedreiging en het is aan de regelgevende autoriteiten om de samenleving tegen hen te beschermen.”

Facebook heeft gezegd dat hun contract met Definers sinds gisteren afgelopen is. Ze beweren dat enkel anti-Facebook organisaties geviseerd werden.

Android verplicht

Maar da’s nog niet alles. Uit dezelfde berichtgeving van de New York Times blijkt ook dat Zuckerberg zijn management team verplicht heeft om enkel smartphones te gebruiken met het besturingssysteem Android. Daarmee verbood Zuckerberg zijn werknemers dus om iPhones van Apple te gebruiken die op het besturingssysteem iOS draaien.

Die regel voerde hij in nadat Apple-CEO Tim Cook enkele bedenkelijke uitspraken over Facebook gedaan had in een interview met de Amerikaanse televisiezender MSNBC. Cook noemde Facebook een dienst “die door je persoonlijke leven reist”.

“Populairste besturingssysteem”

Cook kreeg de vraag wat hij zou doen als hij in de schoenen stond van Zuckerberg naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica. “Ik zou niet in die situatie zitten”, antwoordde Cook. Zuckerberg reageerde door te zeggen dat hij de uitspraken van Cook “extreem glad” vond en dat Apple niet meer om zijn gebruikers geeft dan Facebook.

Facebook heeft ook gereageerd op het Android-verhaal. “We raden onze werknemers al lang aan om Android te gebruiken omdat dat het populairste besturingssysteem ter wereld is” klinkt het.

Ook Snap, het moederbedrijf van Snapchat, verplichtte haar werknemers eerder om Android-smartphones te gebruiken. Toch zijn sommige werknemers ongehoorzaam. Dat meldt de Amerikaanse techwebsite The Verge. Zo bleek uit berichten op Twitter dat enkele Facebook-executives, onder wie David Marcus en Andrew “Boz” Bosworth, nog steeds iPhones gebruiken om te tweeten.

EPA

Gesponsorde artikelen