Facebook in nauwe schoentjes: verantwoordelijke voor privacyschandaal werkt nu gewoon voor hen

Facebook in nauwe schoentjes: verantwoordelijke voor privacyschandaal werkt nu gewoon voor hen

Joseph Chancellor, een van de mannen die via Cambridge Analytica gegevens van Facebookgebruikers verzamelde, werkt nu voor de socialenetwerksite. Dat liet Aleksandr Kogan, die met Chancellor samenwerkte, weten in een interview.

Facebook is de afgelopen weken terechtgekomen in een gigantisch privacyschandaal nadat uitlekte dat het politiek adviesbureau Cambridge Analytica informatie van miljoenen Facebookgebruikers heeft verzameld om zo de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Hierdoor kwam Facebook onder vuur te liggen omdat het de gegevens van z’n gebruikers onvoldoende beschermde. CEO Mark Zuckerberg moest het zelfs gaan uitleggen in een marathonzitting in het Amerikaanse congres.

“Duizenden apps zoals die van ons”

Aleksandr Kogan legt in een interview met CBS News uit hoe hij precies te werk ging. “Ik ontwikkelde een app waarop mensen konden deelnemen aan een enquête. Ze moesten zich hiervoor inloggen en dan kregen ze de vragenlijst. Hierbij kregen ze de mogelijkheid om in te loggen via Facebook. Door op die knop te klikken, kregen wij toegang tot hun data.”

Hij gaat verder in detail: “We verzamelden dingen als hun locatie, gender, verjaardag, de pagina’s die ze leuk vinden en gelijkaardige informatie. We konden zo ook aan de informatie van hun vrienden, die geen expliciete toestemming gaven.” En het is daar dat Facebook in een moeilijk parket komt, want de socialenetwerksite maakte dit jarenlang mogelijk. “Dit was een functie die open lag voor elke ontwikkelaar.”

Hoewel Facebook CEO Mark Zuckerberg beweerde dat Cambridge Analytica een alleenstaand geval is, ontkent Kogan dit stellig. “Er zijn tienduizenden apps die op precies dezelfde manier werken en Facebook was hiervan op de hoogte. Het was een feature, geen bug.” Sandy Parakilas, die in die periode werkte voor Facebook, bevestigt dit. “De functie heette friends permissions“, legt ze uit. “Wanneer jij een app gebruikte en ik was je vriend dan kon die app zeggen: ‘Hey, we willen je informatie gebruiken voor deze app en ook die van je vrienden’, wanneer je daar dan mee instemde, kon die app ook mijn data gebruiken. Zonder mijn expliciete toestemming.”

“Chancellor werkt nu voor Facebook”

Kogan werkte voor de ontwikkeling van de app samen met Joseph Chancellor, over wie hij in het interview nog een opvallende onthulling doet. “Hij werkt voor Facebook nu”, legt Kogan uit.

Dit staat in schril contrast met de straf die Aleksandr Kogan kreeg. “Mijn account werd verwijderd, ik ben geband van Facebook. Joseph en ik deden alles samen, maar ze hebben enkel mij bestraft. Dat is frustrerend, want ik had jarenlang een goede relatie met Facebook.”

Kogan bezocht namelijk meermaals de Facebookcampus en de socialenetwerksite had studenten van hem in dienst genomen. “Bovendien werkte ik ook met Facebook samen voor een consultingproject in november 2015 (voor het misbruik aan het licht kwam, red.). Ik schoolde hen bij over wat ik geleerd had via de dataset die ik voor Cambridge Analytica verzameld had.” Waarmee hij de bal dus opnieuw in het kamp van Facebook legt, dat volgens hem op de hoogte was van wat hij deed.

Gesponsorde artikelen