Facebook kent je beter dan eender wie: na 70 likes weet computer al meer over je dan vrienden

Facebook kent je beter dan eender wie: na 70 likes weet computer al meer over je dan vrienden

Hoeveel Facebook-likes hebben wetenschappers nodig om je beter te leren kennen dan je eigen omgeving? Niet zo heel veel, zo blijkt. Na 70 likes kan een algoritme je karakter al beter inschatten dan het merendeel van je vrienden.

Wetenschappers van de universiteiten van Cambridge en Stanford onderzochten hoe snel een computer de persoonlijke kenmerken van iemand kon achterhalen, puur op basis van Facebook-likes. En daar zijn er echt niet zo veel voor nodig, blijkt uit het onderzoek dat in PNAS gepubliceerd is.

De computerresultaten – schattingen over de leeftijd, relationele status, IQ, tevredenheid in het leven, politieke en religieuze overtuiging en opleiding – werden dan vergeleken met de enquêtes die de testpersonen en hun omgeving zelf konden invullen. Bijvoorbeeld het liken van een TEDTalk getuigt volgens het onderzoek van hogere intelligentie, mensen die van dansen en tegelijk van Snooki houden zullen dan weer eerder extravert zijn.

iStock

Facebook kent je het best

Er zijn amper tien likes nodig vooraleer de computer je beter kent dan je collega’s. Voor de volgende stap naar vrienden te overbruggen zijn nog zestig andere ‘vind ik leuks’ nodig. Vanaf 150 likes kan het algoritme je karakter al beter inschatten dan je naaste familie, en verdubbel dat aantal nog eens en zelfs je partner weet eigenlijk minder over je karakter dan Facebook zelf.

De gemiddelde Facebook-gebruiker heeft zo’n 227 likes, maar dat gemiddelde blijft wel redelijk snel stijgen. In feite kunnen we dus stellen dat bijna niemand je beter kent dan Facebook zelf. Soms weet het algoritme zelfs meer over iemand dan de gebruiker zelf, want de computer kon bijvoorbeeld beter inschatten hoe vaak iemand berichten plaatst.

Gesponsorde artikelen