Left Right
scrollTop top

Facebook klaagt bedrijven aan die likes verkopen op Instagram


Instagram

Veel likes krijgen duurt vaak lang. Je moet genoeg volgers en leuke foto’s hebben. Maar niet iedereen wil hiervoor werken. Daarom bestaan er bedrijven die likes en comments verkopen. En die bedrijven wil moederbedrijf Facebook nu aanklagen. Met die verkoop schenden ze Facebooks beleid.

“We hebben vandaag afzonderlijke rechtszaken aangespannen in het VK en de VS. Dit is onderdeel van onze voortdurende inspanningen om onze voorwaarden af te dwingen. Zo beschermen we ons tegen misbruik. Dit is de eerste keer dat Facebook een rechtszaak aanspant tegen een app-ontwikkelaar in het Verenigd Koninkrijk,” zegt een woordvoerder van Facebook in een statement.

Schending van de voorwaarden

Screenshot website Nakrutka
Screenshot van de website van Nakrutka

Het Russisch bedrijf Nakrutka is één van de beschuldigden. “In een zaak hebben Facebook Inc. en Instagram LLC Nikolay Holper aangeklaagd voor de rechtbank in San Francisco wegens het gebruiken van een nep-communicatiedienst die bekend staat als Nakrutka,” vertelt Facebook.

“Holper gebruikte een netwerk van bots en automatiseringssoftware. Dit om likes, reacties, views en volgers op Instagram te verspreiden. Hij gebruikte verschillende websites om dit te verkopen aan Instagram-gebruikers. We hebben eerder accounts die zijn gekoppeld aan Holper en zijn service uitgeschakeld. Hij is formeel gewaarschuwd over de schending van onze voorwaarden.”

Gebruikersgegevens verzamelen

Maar Nakrutka is niet de enige die wordt aangeklaagd. Ook MobiBurn en oprichter Fatih Haltas moeten zich verantwoorden. “MobiBurn verzamelde gebruikersgegevens van Facebook en andere sociale mediabedrijven. Ze betaalden app-ontwikkelaars om een slechte software development kit in hun apps te installeren.”

Als iemand deze apps dan downloadde, verzamelde MobiBurn informatie van het toestel. Het vroeg om gegevens aan Facebook. Hun naam, tijdzone, e-mail en geslacht werden opgevraagd. De apps werden ondertussen uitgeschakelt.

“De acties van vandaag zijn de laatste in onze inspanningen om mensen die onze services gebruiken te beschermen. We willen degenen die ons platform misbruiken ter verantwoording roepen. En de stand van de wet rond gegevensmisbruik en privacy te bevorderen”, besluit Facebook.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…