Facebook laat oproepen tot geweld toe tegen Russisch leger en Poetin

Meta, de eigenaar van Facebook en Instagram, versoepelt de regels rond oproepen tot geweld op zijn onlineplatformen. Het is tijdelijk toegestaan om bedreigingen te uiten tegen Russische militairen in Oekraïne.

Berichten die oproepen tot geweld tegen Russische troepen die Oekraïne aanvallen, alsook berichten die oproepen tot de dood van de Russische dictator Vladimir Poetin zijn nu toegelaten op Facebook en Instagram. Dat bericht Reuters na inzage van een interne e-mail van Meta waarin de beleidswijziging werd geschetst.

Azov

Ook gewelddadige berichten gericht tegen Russen, waarbij het duidelijk is dat de context de Russische invasie van Oekraïne is, worden toegelaten. “We doen dit omdat we hebben waargenomen dat in deze specifieke context ‘Russische soldaten’ wordt gebruikt als een proxy voor het Russische leger. Het Hate Speech-beleid blijft aanvallen op Russen verbieden”, aldus de e-mail.

Die beleidswijzigingen zouden gelden voor gebruikers in Armenië, Azerbeidzjan, Estland, Georgië, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije en Oekraïne.

“In het licht van de aanhoudende invasie van Oekraïne, hebben we een tijdelijke uitzondering gemaakt voor degenen die getroffen zijn door de oorlog, om gewelddadige sentimenten te uiten jegens binnenvallende strijdkrachten”, zei een woordvoerder van Meta aan de BBC.

Steunbetuigingen aan de Oekraïense extreemrechtse militie Azov zouden nu ook toegestaan zijn. Eerder verbood Meta dat. “Voorlopig maken we een kleine uitzondering voor lofprijzingen aan het Azov-regiment, strikt in de context van de verdediging van Oekraïne, of in hun rol als onderdeel van de Nationale Garde van Oekraïne”, zo citeert The Guardian Meta-woordvoerder Joe Osborne.

Roskomnadzor

“Wij eisen dat de Amerikaanse autoriteiten een einde maken aan de extremistische activiteiten van Meta en maatregelen nemen om de daders voor het gerecht te brengen”, zo reageerde de Russische ambassade in de VS op Twitter. “Gebruikers van Facebook en Instagram hebben de eigenaren van deze platforms niet het recht gegeven om de criteria van de waarheid te bepalen en naties tegen elkaar op te zetten.”

Een week geleden blokkeerde Roskomnadzor, de Russische toezichthouder voor telecommunicatie, de toegang tot Facebook in Rusland. De organisatie zei dat er zich sinds oktober 2020 tot 26 gevallen van discriminatie van Russische media door Facebook hadden voorgedaan, waarbij de toegang was beperkt tot onder andere het Russische staatsmedium RT en het staatspersbureau RIA.

(lp)

Meer
Lees meer...