Facebook maakt onze telefoonnummers nog steeds openbaar ondanks beloftes van maanden geleden

Facebook maakt onze telefoonnummers nog steeds openbaar ondanks beloftes van maanden geleden

Je kan op Facebook nog steeds gebruikers opsporen via hun telefoonnummer. Het is voor individuele gebruikers niet mogelijk om die functie volledig uit te schakelen. Een jaar geleden beloofde Facebook-CEO Mark Zuckerberg nochtans dat hij die functie zou schrappen.

Het is voor computerspecialisten, maar ook voor hackers met slechte bedoelingen, nog steeds mogelijk om telefoonnummers aan gebruikers te koppelen en omgekeerd.

Het telefoonnummer wordt bij Facebook officieel gebruikt om bijvoorbeeld tweestapsverificatie in te schakelen voor als je je wachtwoord vergeten bent. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

(Vier op tien mensen wantrouwen Facebook ondertussen.)

Drie opties

Het toppunt is dat gebruikers hier eigenlijk amper iets aan kunnen doen. De enige opties die je hebt om je telefoonnummer minder vindbaar te maken, zijn de opties ‘iedereen’, ‘vrienden’ en ‘vrienden van vrienden’.

Emojipedia-topman Jeremy Burge wijst er op Twitter op dat je de optie eigenlijk niet uit kan zetten. De functie voor wie op het telefoonnummer van de gebruiker kan zoeken staat al jaren op ‘iedereen’ ondanks beloftes van Facebook.

(Lees hier meer over de problemen van de ‘reparatie’ van Facebook.)

Valse belofte

Een jaar geleden kwam er van Facebook de belofte dat ze de zoekfunctie zouden schrappen omdat er misbruik van gemaakt werd. Oplichters gebruikten de functie om op grote schaal telefoonnummers aan andere persoonsgegevens te koppelen en zo fraude te plegen.

“Gezien de schaal en complexiteit van de activiteit die we hebben gezien, geloven we dat bij de meeste personen hun publieke profiel op deze wijze geplunderd kon worden. Daarom hebben we deze functie nu uitgeschakeld”, meldde Facebook in april 2018 al. “Tot vandaag konden mensen het telefoonnummer of e-mailadres van een ander persoon invoeren in de Facebook-zoekfunctie om te helpen hen te vinden.”

Het enige wat Facebook voorlopig ondernomen heeft, is dat het voorkomt dat het profiel van de gebruiker getoond wordt als het nummer via de zoekfunctie ingevoerd wordt.

Op de vragenpagina geeft Facebook meer info over de functie: “Met de instellingen onder ‘Wie kan me opzoeken?’ bepaal je hoe anderen je mobiele telefoonnummer en e-mailadres kunnen gebruiken om je op andere manieren op te zoeken, zoals wanneer iemand je contactgegevens uploadt naar Facebook via een mobiele telefoon.” Het is niet bekend welke ‘andere manieren’ er allemaal zijn om op telefoonnummers te zoeken.

(Facebook kondigde onlangs proactieve maatregelen aan tegen overtreders.)

Veiligheidsoverwegingen?

Burge wijst erop dat Facebook gebruikers hun nummer laat opgeven uit veiligheidsoverwegingen. Sinds september vorig jaar meldt Facebook in de notificatie voor het toevoegen van telefoonnummers echter dat het voor meer gebruikt wordt dan alleen beveiliging.

(Meer dan helft van de Facebookgebruikers zou vals zijn.)

Gebruikt voor advertenties

Maar er is meer. In september 2018 meldde de techwebsite Gizmodo dat dat uit onderzoek bleek dat Facebook de telefoonnummers gebruikt voor advertentiedoeleinden.

Enkele maanden eerder voerde Facebook een wijziging door die het mogelijk maakte om two factor authentication in te voeren zonder een telefoonnummer in te voeren.

Destijds lieten de woordvoerders van Facebook weten dat gebruikers die optie kunnen kiezen als ze er niet akkoord mee zijn dat hun telefoonnummer voor advertenties gebruikt worden.

(Facebook Messenger laat je nu verzonden berichten verwijderen.)

Gesponsorde artikelen