Expert: Hoe Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de ondergang van Meta zal bespoedigen

Het gebrek aan leiderschapskwaliteiten van Mark Zuckerberg sleept Meta langzaam maar zeker naar beneden, zegt een deskundige van Harvard.

De deskundige, Bill George, senior fellow aan de Harvard Business School en de voormalige CEO van het medisch technologiebedrijf Medtronic, meent dat het niet goed zal gaan met Facebook zolang Mark Zuckerberg aan het roer staat. “Hij is waarschijnlijk een van de redenen waarom zoveel mensen zich van het bedrijf afkeren. Hij is echt de weg kwijt“, zei hij tegen CNBC.

Geld, roem en macht boven kernovertuigingen en waarden

Deze woorden zijn wellicht verrassend als je weet hoe ver Zuckerberg met zijn bedrijf is gekomen. Bill George weet echter waar hij het over heeft, want hij heeft de laatste 20 jaar van zijn leven gewijd aan de studie van gefaald leiderschap op het werk. Die jaren hebben hem naar één conclusie geleid: bazen die zich van hun kernovertuigingen, waarden en doelstellingen als leider hebben afgekeerd ten gunste van geld, roem of macht, zijn gedoemd te mislukken.

En volgens hem is dat precies wat er gebeurt met Mark Zuckerberg en Meta.

Zou Meta zonder Zuckerberg Meta geworden zijn?

Toch is het succes van het Amerikaanse bedrijf grotendeels te danken aan de stichter van Facebook. Een bedrijf dat hij in 2004 mede heeft opgericht en dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een kolos. Facebook was niet alleen het grootste sociale netwerk ter wereld wat het aantal gebruikers betreft, het heeft ook bijgedragen tot de totstandkoming van de moderne sociale netwerkindustrie. De beurskapitalisatie van het concern – dat nu Meta heet – bedraagt meer dan 450 miljard dollar.

En ook al maakt het bedrijf momenteel een crisis door, tegen Zuckerberg wedden is niet per se een goed idee. Dat vindt bijvoorbeeld Jim Cramer, de sterbelegger van CNBC.

“Ik weet dat het waarschijnlijk uit de mode is, maar ik heb het volste vertrouwen in Zuckerberg. Ik denk dat hij in staat zal zijn om… de metaverse tot stand te brengen”, aldus Cramer. Door zijn bedrijf om te dopen tot Meta, heeft de CEO een keerpunt in de geschiedenis van Facebook gemarkeerd, luidt het. Van nu af aan is zijn doel de metaverse.

“Er zijn mensen om op te wedden. En als u in 2018 teruggaat naar die verschrikkelijke zomerse blackout… dacht niemand dat deze jongens terug zouden kunnen komen”, vervolgde Jim Cramer, verwijzend naar de verschillende moeilijkheden waarmee Facebook in de loop van zijn geschiedenis te maken heeft gehad; fikse dalingen van de aandelenkoers, schandalen en controverses.

Mark Zuckerberg, de worm in de appel

Maar de deskundige van Harvard is not impressed. Meta is gedoemd te mislukken zolang de huidige CEO aan het roer blijft, en wel om verschillende redenen. Hij vindt dat Zuckerberg de kenmerken heeft van drie van de vijf soorten slechte bazen, en dat zijn er nogal wat.

  • Zuckerberg, degene die alles rationaliseert. Dit type baas is niet bereid om zijn fouten te erkennen of ervan te leren. In plaats daarvan heeft hij de neiging fouten te rationaliseren door anderen de schuld te geven.
    • In februari van dit jaar daalde de marktwaarde van Meta met meer dan 232 miljard dollar. Dat was de grootste koersdaling op 1 handelsdag van gelijk welk Amerikaans aandeel in de geschiedenis. Een historisch verlies dat Zuckerberg en zijn leidinggevenden wijten aan verschillende factoren, waaronder de beleidswijzigingen van Apple in 2021, en de hevige concurrentie van rivalen als TikTok.
    • Dat zijn factoren die zeker een rol hebben gespeeld, maar de forse uitgaven aan research en development voor de metaverse waren waarschijnlijk de grootste factor.
  • Zuckerberg, de eenzaat. De CEO van Meta is een eenzaat die hechte relaties vermijdt en anderen wegduwt, volgens Bill George. Dit gedrag versterkt waarschijnlijk de mythe dat Zuckerberg een robot is. Dit type baas aanvaardt geen hulp, advies of feedback van anderen, waardoor hij vatbaar is voor fouten.
    • Zuckerberg vertrouwt sterk op zijn eigen instincten in plaats van op conventionele wijsheden. Hij is er mee verantwoordelijk voor dat Meta geworden is tot wat het nu is. Maar hij heeft in het verleden wel wat raadgevingen opgevolgd.
  • Zuckerberg, de vrek. Het laatste facet van de Meta-CEO volgens Bill George; het streven naar roem en fortuin. Dit type baas is nooit echt tevreden met wat hij heeft en is bereid om tot het uiterste te gaan om meer te verdienen. Zuckerberg geeft dus voorrang aan de winst en de groei van Meta, ten koste van de miljarden gebruikers op elk van zijn platforms. De beschuldigingen dat Meta zich bewust is van de negatieve psychologische gevolgen van haar sociale netwerken voor de gebruikers zijn daarmee in overeenstemming.

Het is niettemin onwaarschijnlijk dat er een sociale media-universum zal zijn zonder Meta. Want terwijl Facebook het inderdaad al enkele maanden – zelfs jaren – moeilijk heeft, blijven de andere platforms van Meta, met name WhatsApp en Instagram, erg populair, ondanks de verschillende schandalen die ermee verbonden zijn.

De keuze van Zuckerberg om Facebook in de metaverse te brengen zou hem echter wel als een boemerang opnieuw in het gezicht kunnen keren. Voorlopig zijn er slechts een handjevol mensen die geloven in het project. En dit is al tot uiting gekomen in de cijfers van Meta. Als de mayonaise niet snel genoeg – of helemaal niet – pakt, zou het bedrijf van Mark Zuckerberg nog donkerder tijden tegemoet kunnen gaan.

(lb/ns)

Meer
Lees meer...