Facebook moet duidelijkheid scheppen: Russen kochten voor minsten 100.000$ aan advertenties in VS-verkiezingen

Facebook moet duidelijkheid scheppen: Russen kochten voor minsten 100.000$ aan advertenties in VS-verkiezingen

De Amerikaanse Senaat is de druk aan het opvoeren op Facebook, om alle mogelijk info te geven over de rol van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Russische agenten spendeerden op z’n minst 100.000 dollar om advertenties te kopen op het platform en zo fake news te verspreiden om Donald Trump te helpen president te worden.

De druk op de Amerikaanse techgigant Facebook wordt steeds groter. Want het bedrijf van Mark Zuckerberg speelde duidelijk een belangrijke rol in de Amerikaanse presidentsverkiezingen bij het verspreiden van fake news. Daarbij profiteerde vooral Donald Trump: de Republikeinse kandidaat kreeg opvallend veel steun op het sociale netwerk, waarbij onder meer een “zegening van de Paus voor Trump” een bericht was dat massaal gedeeld werd. Alleen, het was vals.

Nu blijkt dat de Russen achter sommige van die valse berichten zitten, en voor het verspreiden daarvan ook stevige sommen hebben uitgegeven op Facebook. Er loopt een onderzoek naar de banden tussen de familie Trump en Rusland. President Trump vroeg ondermeer aan voormalig FBI-directeur James Comey om het onderzoek te begraven, maar die laatste weigerde. Daarop stuurde Trump Comey de laan uit.

“We willen duidelijkheid”

Maar de FBI zette door en ex-directeur Robert Mueller werd aangesteld als ‘special council’: hij voert nu het onderzoek en onthulde al de grote sommen die de Russen spendeerde. Daarop willen Amerikaanse parlementsleden nu ook die info van Facebook. “We willen duidelijkheid. Er zijn nog een pak onbeantwoorde vragen,” zo stelde Adam Schiff, een lid van het House Intelligence Committee aan ABC News.

Vooral het feit dat Facebook pas nu, een jaar na de verkiezingen, plots afkomt met de info dat de Russen dergelijke sommen aan het spenderen waren op het platform, zet kwaad bloed in Washington. De vraag duikt meteen op of bedrijven als Twitter en Facebook hetzelfde gedaan hebben.

Facebook is ook steeds vaag gebleven over de advertenties. Het gingen volgens hen om “boodschappen die de discussie over sociale en politieke thema’s versterken”. Dat is wel een heel ruime definitie van fake news.

Donald Trump Jr. voor de Senaat

Ondertussen ondervroeg een andere groep parlementsleden, het Senate Judiciary Committee, vijf uur lang Donald Trump Jr, de zoon van de president. Want junior zat in 2016 samen met een Russische advocate die “bezwarende info over Hillary Clinton”, zou delen met het Trump-kamp. Dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Deze sessie vond plaats achter gesloten deuren, maar later zal Trump Jr. publiek moeten opdraven voor de Senaat.

Gesponsorde artikelen