Facebook overweegt om News Feed en Stories in elkaar te laten opgaan

Facebook overweegt om News Feed en Stories in elkaar te laten opgaan

Facebook is een radicaal nieuwe interface voor zijn app aan het testen. Daarbij wordt de klassieke News Feed gecombineerd met Stories. De tests gebeuren op initiatief van onderzoekster Jane Manchun Wong, de vrouw achter de Android-app van Facebook. Of dit nieuwe design ook effectief naar het grote publiek komt, is nog niet bekend.

Momenteel zijn Facebook Stories en de News Feed op aparte manieren te checken op de Facebook app. Om de News Feed te bekijken, moet je naar beneden scrollen en om door de Stories te gaan, klik je vanboven op een preview.

In dit nieuwe design zullen je Facebook Stories en News Feed-posts, waaronder tekst, foto’s, video’s en gesponsorde content, in dezelfde interface verschijnen.

(Facebook Messenger komt misschien terug naar de ‘gewone’ Facebook app.)

Begin van einde voor News Feed?

Facebook Stories waren niet populair bij de lancering in 2017, maar daar is verandering in gekomen. Er wordt verwacht dat ze de News Feed qua populariteit dit jaar zullen inhalen. Een tijdje geleden heeft Facebook-CEO Mark Zuckerberg aangekondigd dat zijn platform zal overschakelen van openbare posts naar meer private berichten.

Sindsdien is de toekomst van de News Feed onzeker. Volgens sommige experts zal de News Feed op termijn verdwijnen, anderen menen dat de News Feed naast Stories zal blijven bestaan. Facebook en Messenger Stories kunnen vandaag rekenen op zo’n 300 miljoen gebruikers per dag.

(Facebook, Instagram en WhatsApp waren pas nog enkele uren down. Het ging om de derde panne van 2019.)

“Voorlopig niet openbaar”

Een Facebook-woordvoerder laat aan de Amerikaanse techwebsite The Verge weten dat “het nieuwe design voorlopig niet openbaar getest wordt”.

Ook is het nog niet duidelijk of deze interface ooit het daglicht ziet. Eind vorig jaar heeft het bedrijf nog geƫxperimenteerd met een horizontale interface voor de feed van Instagram, maar die was razend onpopulair en werd afgevoerd. Om die blunder te verbloemen, heeft Facebook achteraf gezegd dat het om een bug ging.

(Snapchat Stories komt naar Tinder: strijd van Snap om gloriedagen te doen herleven.)

Imagoschade

Dat ze bij Facebook overwegen om zo radicaal van koers te veranderen, is geen toeval. Het bedrijf van Mark Zuckerberg ligt al een hele tijd onder vuur omdat op hun platformen haatspraak, fake news en andere vormen van valse informatie verspreid worden.

Bovendien raakte bekend dat de private informatie van gebruikers door Facebook doorgespeeld werd aan derden zonder toestemming. Zuckerberg moest het gaan uitleggen in het Europees Parlement en het Amerikaanse Congres.

(Zuckerberg wil plots “meer regels en meer overheid” voor Facebook, maar liefde tussen hem en EU is er zeker niet.)

EPA

Gesponsorde artikelen