Facebook speelde persoonlijke gegevens door naar Netflix en Spotify: politieonderzoek gestart

Facebook speelde persoonlijke gegevens door naar Netflix en Spotify: politieonderzoek gestart

In de VS is de federale politie een onderzoek gestart naar Facebook. De reden: Zuckerberg zou data doorgespeeld hebben naar techgiganten zoals Netflix, Spotify, Microsoft, Sony en Amazon.

De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat de federale politie in de VS een onderzoek gelanceerd heeft naar Facebook naar aanleiding van deals die de sociale netwerksite van Mark Zuckerberg opgezet had met grote techbedrijven. Daartoe behoren minstens twee smartphoneproducenten. De techbedrijven kregen van Facebook toegang tot gegevens over gebruikers, zoals vriendenlijst en contactinformatie. En dat natuurlijk allemaal zonder te toestemming van de 100 miljoenen Facebookgebruikers zelf. Onder andere Netflix, Spotify, Microsoft, Sony en Amazon behoren tot die bedrijven.

(Lees hier meer over de problemen van de ‘reparatie’ van Facebook.)

Reactie van Facebook

“We werken samen met de onderzoekers en nemen dit serieus”, liet een woordvoerder van Facebook weten aan de Times. “We hebben al een getuigenis afgelegd en vragen beantwoord en we zullen dat in de toekomst opnieuw doen.”

Vorige week kondigde Facebook-CEO Mark Zuckerberg nog aan dat hij een privacy-first model in het leven zou roepen, waardoor de manier van het sturen van berichten ernstig zou veranderen. Of hij toen al wist wat zijn bedrijf boven het hoofd hing, is niet helemaal duidelijk.

Er waren de jongste dagen ook storingen bij Facebook, WhatsApp en Instagram. Al deze diensten zijn eigendom van Facebook.

EPA

Zoveelste keer

Dit onderzoek is een zoveelste deuk in het imago van Facebook op het vlak van privacy. Vorig jaar bleek dat het databedrijf Cambridge Analytica massaal data van Facebookgebruikers verspreid had. Dat deed Facebook om psychologische profielen van gebruikers op te stellen. Aan de hand daarvan werd gerichte, politieke reclame voor de verkiezingscampagne van Donald Trump getoond. In de aanloop naar de Amerikaanse ‘midterm-verkiezingen’ verwijderde Facebook 30 Facebook- en 85 Instagramaccounts die nepnieuws verspreiden.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg moest zich in het voorjaar van 2018 verantwoorden in het Amerikaanse Congres en in het Europees parlement. Onlangs bleek nog dat Facebook nog steeds onze telefoonnummers openbaar maakt. Ook bleek dat Facebook aan Netflix en Spotify de toegang gaf tot de privégesprekken van alle gebruikers.

Gesponsorde artikelen