Facebook verwijdert 30 Facebook- en 85 Instagramaccounts die nepnieuws verspreiden vlak voor ‘midterms’

Facebook heeft 115 verdachte accounts geblokkeerd. Dat gebeurt uitgerekend nu, net voor de tussentijdse parlementsverkiezingen in de Verenigde Staten. Het gaat om dertig Facebookaccounts en 85 Instagramaccounts die valse informatie verspreidden.

Facebook laat weten dat hen dit weekend door de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten gemeld is dat buitenlandse groepering opnieuw ongure online activiteiten uitvoeren, vooral op Instagram dit keer. Er wordt vermoed dat er buitenlandse groeperingen van plan waren om de midterms te willen beïnvloeden. Dat zijn de tussentijdse parlementsverkiezingen die in de VS worden gehouden. Die zijn uiterst belangrijk voor het land.

(Hier zijn tien tips voor jouw privacy op Facebook.)

Opnieuw valse informatie

In een gezamenlijke verklaring laten de veiligheidsdiensten weten dat ze dat kunnen doen “door valse informatie te verspreiden over politieke processen en kandidaten, door te liegen over hun eigen inmenging, via propaganda en andere tactieken”.

(Zo kom je te weten of iemand je geblokkeerd heeft op Facebook.)

Veel Instagramaccounts

Facebook ondernam meteen actie en blokkeerde dertig Facebookaccounts en 85 Instagramaccounts. Dat meldt de Amerikaanse krant Financial Times. Het gaat om Facebookaccounts van Russische en Franse oorsprong. De Instagramaccounts waren Engelstalig.

(Hoe je de zoekgeschiedenis die Facebook van je bijhoudt kan wissen, lees je hier.)

De afgelopen maanden verwijderden zowel Facebook als Twitter een aantal accounts waarvan vermoed werd dat ze nep zijn. In de VS lopen er nog steeds onderzoeken naar de vermoedelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen in 2016, Donald Trump won. Ook toen zouden er nepaccounts ingezet zijn om de visie van de Amerikaanse kiezer en de publieke opinie te sturen.

(Check hier de tool waarmee je het Facebook-profiel van iemand die niet bevriend is volledig kan zien.)