Facebook wist foto Anne Frank Center met Holocaust-slachtoffers

Facebook wist foto Anne Frank Center met Holocaust-slachtoffers

Het New Yorkse Anne Frank Center, een organisatie die zich inzet voor mensenrechten, publiceerde deze week een foto om een nieuw onderzoek over de Holocaust onder de aandacht te brengen. Facebook verwijderde het bericht.

De foto met naakte Holocaust-slachtoffers was volgens Facebook “in strijd met de regels”. Op de historische foto is een groep naakte, ondervoede kinderen te zien.

Het bericht bij de foto linkt naar een studie, waaruit blijkt dat bijna een derde van alle Amerikanen (31%) en meer dan 4-in-10 millennials (41%) geloven dat tijdens de holocaust aanzienlijk minder dan 6 miljoen joden zijn gedood (twee miljoen of minder). En dat, hoewel er tijdens de Holocaust meer dan 40.000 concentratiekampen en getto’s in Europa waren, bijna de helft van de Amerikanen (45%) er geen noemen – en dit percentage ligt zelfs nog hoger onder millennials.

Pas bijgedraaid na reactie op Twitter

Het Anne Frank Center zegt na een vraag om uitleg bij Facebook geen reactie te hebben gekregen. Dat gebeurde pas nadat het Anne Frank Center het voorval openbaar maakte op Twitter, waar het plaatje overigens niet werd verwijderd.

Facebook is ondertussen wel bijgedraaid. “In onze richtlijnen staat dat mensen geen naaktfoto’s van kinderen mogen plaatsen”, stelt het bedrijf. “Maar we zien dat de gedeelde afbeelding van het Anne Frank Center van een belangrijke, historische waarde is.”

Contrast

Het Anne Frank Centrum wijst ondertussen op een verontrustend contrast met de lakse benadering van Facebook van pagina’s die de Holocaust ontkennen. “Terwijl Facebook het bericht van ons verwijdert dat de noodzaak van educatie over het verleden promoot, blijft het pagina’s en berichten toestaan ​​die de realiteit van de dood van meer dan zes miljoen mensen direct ontkennen,” vertelde Ann Devitt van het Anne Frank Centrum aan The Verge. “Als Facebook serieus is over haar gemeenschapsnormen, zou het de ontkenning van de Holocaust moeten aanpakken en niet de organisaties die mensen proberen voor te lichten over discriminatie, feiten en geschiedenis.”

Niet eerste keer

In 2016 werd een bericht van een Noorse krant verwijderd vanwege een foto van een naakt kind. Toen ging het om de bekende foto van het Vietnamese meisje dat onder de brandwonden zit na een napalmaanval. Ook toen moest Facebook terugkomen op z’n beslissing.

Gesponsorde artikelen