Facebook zal financieel voordeel halen uit privacymaatregelen die Zuckerberg na schandaal aankondigt

Facebook zal financieel voordeel halen uit privacymaatregelen die Zuckerberg na schandaal aankondigt

Facebook zal mogelijk winst maken dankzij de maatregelen die Mark Zuckerberg aankondigde. En zo kan het bedrijf dus voordeel halen uit het schandaal rond de privacyschendingen. Dat stelt Danny Fortson, de correspondent van de krant The Times in San Francisco.

De maatregelen zijn aangekondigd door Mark Zuckerberg, CEO van Facebook. Hij reageerde daarmee op het schandaal na berichten over controversiële activiteiten van dataverzamelaar Cambridge Analytica. De privacy van een pak gebruikers is geschonden en daarmee is ook het vertrouwen in Facebook flink beschadigd. Zuckerberg verklaarde onder meer dat niet langer zal worden samengewerkt met externe commerciële partijen die informatie van het sociale netwerk verzamelen en verkopen aan bedrijven die geïnteresseerd zijn in de gebruikers van Facebook.

Volgens Brian Wieser, analist bij Pivotal Research, zijn die maatregelen voor Facebook niet zozeer op onze privacy gericht, maar zullen ze hun dominantie op de reclamemarkt nog kunnen vergroten. “Adverteerders zullen voortaan gewoon rechtstreeks met Facebook werken. Op een perverse manier zal het schandaal op die manier wellicht ertoe leiden dat Facebook zijn marktaandeel nog verder kan versterken.” Samen met rivaal Google bezit Facebook 90 procent van de wereldwijde inkomsten uit digitale advertenties.

Winst

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat Facebook meteen meer geld zal overhouden door deze ingrepen. Zo geloven ze bij Morgan Stanley dat de inkomsten uit reclame dit jaar met twee procent zullen dalen. Ook al stellen ze wel dat het nieuwe beleid uiteindelijk in het voordeel van Facebook zal uitdraaien. “De beperking van de samenwerking met datamakelaars was strategisch een bijzonder verstandige zet.”, zegt analist Brian Nowak. Hij verwacht dat de omzet van Facebook met 41 procent tot 56 miljard dollar zal stijgen.

Zo zou de prijs voor een gemiddelde advertentie op Facebook met een kwart kunnen stijgen. “De belofte van Zuckerberg om voor de veiligheidsdivisie van Facebook tienduizend bijkomende medewerkers aan te trekken, zal wellicht evenmin de winst van het bedrijf aantasten,” besluit Fortson.

Gesponsorde artikelen