Left Right
scrollTop top

Facebook ziet chef informatieveiligheid vertrekken in nasleep discussie rond aanpak fake news


Facebook ziet chef informatieveiligheid vertrekken in nasleep discussie rond aanpak fake news

Alex Stamos zal ontslag nemen als chef informatieveiligheid van Facebook. Dit naar aanleiding van de aanslepende discussie rond de aanpak van fake news. Hij zal naar eigen zeggen wel actief blijven bij Facebook. Dit is de zoveelste klap voor Facebook dat in woelige waters terecht is gekomen. 

Alex Stamos, de chef informatieveiligheid van Facebook, zal naar aanleiding van de aanslepende discussies over de aanpak van fake news op Facebook ontslag nemen. Stamos zou het niet eens raken met het bestuur van de website, waardoor hij nu een stap opzij zet.

Alex Stamos

Alex Stamos ijvert al een tijdje voor meer transparantie met betrekking tot de Russische belangenvermenging op Facebook. Hij wil deze zaak aanpakken, maar zijn collega’s volgden hem hier niet in.

Stamos wilde meteen vertrekken, maar werd overtuigd om te blijven tot augustus om de overdracht van zijn verantwoordelijkheden te bevorderen en omdat het er slecht zou uitzien als hij meteen zou vertrekken, meldt The New York Times. Stamos had ooit een groep van 120 werknemers rond zich, maar dit werd teruggebracht naar 3.

In een tweet laat Stamos weten dat hij wel actief blijft bij Facebook. “Het is waar dat mijn functie veranderd is”, stelt hij wel. “Ik spendeer nu meer tijd aan onderzoek naar veiligheidsrisico’s en werk aan verkiezingsveiligheid.”

Van kwaad naar erger

Facebook gaat door woelige waters. De sociale netwerksite ligt al een tijdje onder vuur door hun aandeel in de verspreiding van fake news. Later kwam de website van Mark Zuckerberg in opspraak omdat er vanuit Rusland propaganda verstuurd werd met als doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

En recent kwam dan ook nog eens aan het licht dat het Londense politiek consultancybedrijf Cambridge Analytica gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers misbruikte om zo hun kiesgedrag tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Het bedrijf werkte voor de campagne van huidig Amerikaans president Donald Trump.

Door dit laatste daalde het aandeel van Facebook gisteren met 6,77 procent op de Nasdaq-beurs, waardoor Mark Zuckerberg op slag 4 miljard dollar verloor. En nu ziet de sociale netwerksite dus ook z’n chef informatieveiligheid vertrekken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899