FaceTime-groepsgesprekken offline gehaald: gebruikers konden ongevraagd afluisteren

FaceTime-groepsgesprekken offline gehaald: gebruikers konden ongevraagd afluisteren

Apple heeft de  mogelijkheid om groepsgesprekken via FaceTime te voeren tijdelijk geschrapt. Er is een fout ontdekt die het mogelijk maakt om via de app andere mensen af te luisteren.

Er was een bug om U tegen te zeggen actief op FaceTime. Mensen konden van elke iPhone, iPad of Mac die groepsgesprekken op FaceTime ondersteunt de audio afluisteren. Dat de Amerikaanse nieuwswebsite 9 to Mac meldt zelfs dat ook videobeelden ongevraagd bekeken konden worden.

Dat gebeurde op een poepsimpele manier. Om mee te luisteren, moest je het systeem niet hacken, maar gewoon overgaan naar een privégesprek, een groepsgesprek starten en het gewenste telefoonnummer toevoegen. Daardoor stuurde de ontvangende iPhone, iPad of Mac direct live audio of video door zonder dat de ontvanger het gesprek opnam of weigerde.

(Vier op tien mensen wantrouwen Facebook ondertussen.)

Offline gehaald

Apple heeft toegegeven dat er een fout in de app geslopen is en belooft voor een definitieve optie te zorgen. In de nacht tussen 28 en 29 februari werd de mogelijkheid om FaceTime in groepen te gebruiken offline gehaald. Zo wil Apple mensen met slechte bedoelingen weren.

Toch is dit een vrij grote blunder voor Apple. Zo klopt het bedrijf zichzelf maar al te graag op de borst omdat het zo’n goede reputatie heeft qua privacybeleid.

Apple introduceerde groepsgesprekken in FaceTime met de release van het besturingssysteem iOS 12.1. De bug werkte met video op de iPhone 6s en latere toestellen, iPad Air 2 of latere toestellen en iPad mini 4 of latere toestellen.

Gesponsorde artikelen