Fail: Gents stadstheater op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders om ‘Ridders van Christus’ te symboliseren

Fail: Gents stadstheater op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders om ‘Ridders van Christus’ te symboliseren

Het Gentse stadstheater NTGent heeft een opvallende advertentie geplaatst: ze zijn op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling rond het Lam Gods, een beroemd middeleeuws schilderij. Kersvers regisseur Milo Rau beweert dat IS-strijders de moderne versie van de kruisvaarders zijn. Experten zijn het daar niet mee eens en vinden het geen goed idee om (ex-)jihadi een forum te geven. De Gentse N-VA reageert woedend.

‘Lam Gods’ zal dit najaar de eerste NTGent-productie van de nieuwe artistieke directeur Milo Rau zijn. Rau wil het middeleeuwse schilderij van de gebroeders Van Eyck naar eigen zeggen omvormen tot een theaterstuk over de Gentse samenleving van vandaag.

Daarom is medewerkster Annabel Heyse op zoek naar “een reeks uiteenlopende profielen”. Ze zoekt een Adam en een Eva, een Abel en een Kain en Rechtvaardige Rechters.

Ridders van ‘Christus’

En de Ridders van Christus mogen natuurlijk ook niet ontbreken. In het originele schilderij staan die linksonder, tussen de Rechtvaardige Rechters en het Lam Gods zelf. Ze waren een knipoog naar de kruisvaarders van die tijd.

“In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden”, zegt medewerkster Heyse in de kranten van De Persgroep. Ze is op zoek naar “overtuigde gelovigen”: “U vecht voor uw overtuigingen? U hebt gevochten voor IS?”

Expliciet vermeld

“Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn”, probeert Tom De Clercq, persverantwoordelijke van NTGent, de brand te blussen. “Maar als zo’n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit.”

De NTGent was echter expliciet op zoek naar “salafisten en jihadi’s”.

Ethische bezwaren

Arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen laat in de kranten van De Persgroep weten dat die zoektocht wellicht moeizaam zal verlopen.

Daarnaast werpt hij ook ethische bedenkingen op: “Ik vraag mij af in hoeverre het verantwoord is om een teruggekeerde strijder zo’n platform te bieden, twee jaar na de aanslagen in Brussel.”

“Uitzondering”

“Het is naïef te veronderstellen dat teruggekeerde strijders zich in de kijker willen werken in een toneelstuk dat draait rond een christelijk thema. Bovendien moeten ze samen het podium op met een naakte man en naakte vrouw (Adam en Eva, red.) Dat zie ik geen enkele salafist – laat staan een jihadi – doen. De meeste terugkeerders willen ook absoluut uit de aandacht blijven.”

Van Ostaeyen meent wel dat er “een uitzondering” te vinden zal zijn: “Maar zo iemand lijkt me dan gedreven door een drang om te bekeren. De vraag op de site van NTGent lijkt erop te wijzen dat men echt geradicaliseerden zoekt, die willen toelichten waarom ze voor IS gestreden hebben.”

N-VA Gent: “Artistieke vrijheid is niet grenzeloos”

N-VA Gent veroordeelt in een persbericht de plannen van NTGent alvast scherp. Gents N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt noemt het “te gek voor woorden”: “IS staat voor extremistische terreur tegen onschuldige slachtoffers en de onderdrukking van hele bevolkingen. Ons land werd in 2016 zélf nog het slachtoffer van aanslagen door deze groepering. Dergelijke mensen een forum geven is volledig uit den boze. Artistieke vrijheid is uiteraard belangrijk, maar tegelijk ook niet grenzeloos. Wat nu gebeurt kan voor ons helemaal niet.”

Ook voor fractievoorzitster Elke Sleurs gaat dit een brug te ver: “Onze vertegenwoordigers in de raad van bestuur van NTGent hebben de voorzitter gevraagd om zo vlug mogelijk een raad van bestuur samen te roepen. Dat kunstenaars schockeren en provoceren, en dat dit tegen de goede smaak of het gezond verstand ingaat, tot daar aan toe. Maar dit is heel andere koek. Ik reken erop dat de raad van bestuur snel een duidelijk signaal geeft aan zowel de artistieke leiding als het brede publiek.”