Left Right
scrollTop top

Familie van soldaten wacht voor basis op aanval die gelukkig niet komt


Familie van soldaten wacht voor basis op aanval die gelukkig niet komt

Op de Krim blijft geweld momenteel uit. Er werd gevreesd voor een Russisch ingrijpen na een dreigement dat afkomstig zou zijn van Aleksander Vitka, het hoofd van de Russische Zwarte Zeevloot. Die zou de Oekraïense soldaten tot vier uur vannacht hebben gegeven de wapens neer te leggen, zoniet zou een militaire actie volgen. Volgens de Oekraïense interimregering staan zo’n 16.000 Russische troepen paraat voor een militair ingrijpen.

De Russen ontkennen dat ze een dergelijk dreigement hebben geuit, maar journalisten melden dat ze het ultimatum wel degelijk hebben gehoord. De Oekraïense troepen hebben het bevel gekregen zich te verdedigen, terwijl het land alle reservisten heeft opgeroepen zich te melden.

Volgens onder meer BBC News is de situatie rond vijf uur, een uur na afloop van het ‘ultimatum’, kalm. We ontvangen geen foto’s van militaire operaties, wel van de Belbek-basis in Lubimovka, waar familie en vrienden van soldaten die er gelegerd zijn, postvatten voor de ingang.

Van militair geweld lijkt geen sprake, maar journalist Simon Shuster van Time tweet wel dat hij Russische legervoertuigen ziet rijden. Ook de douanedienst van Oekraïene meldt militaire bewegingen in verscheidene regio’s net over de Russische grens. Dat zegt Evhen Perebyinis, een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Politiek

De Europese Unie veroordeelt de Russische “daden van agressie” en roept net als de VS Moskou op de troepen terug te trekken naar hun bases. De Russische gezant bij de VN stelt echter dat de verdreven Oekraïense president Viktor Yanukovych Rusland heeft gevraagd de troepen over de grens te sturen, en dat zijn land de etnische Russen op de Krim wil beschermen. 

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat Rusland “aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat”, en stelt dat het land zich meer en meer isoleert door de soevereiniteit van Oekraïne te schenden. Hij waarschuwt dat een militaire actie in strijd is met het internationale recht, en zal leiden tot sancties. Het land schort alle militaire samenwerking met de Russen op, terwijl wordt gepraat over Amerikaanse (financiële) steun aan Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist vandaag naar Kiev om een diplomatieke oplossing te zoeken voor de crisis. Later op de dag praat de Europese hoge vertegenwoordigster Catherine Ashton in Madrid met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Daarna reist ze ook naar Kiev, waar ze de dialoog tussen Moskou en Kiev opnieuw op gang wil brengen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.634.463
 • Aantal
  doden
  1.136.425
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588