Far from the madding crowd, een klassieker herwerkt

Far from the madding crowd, een klassieker herwerkt

Na Suite française is dit alweer de tweede film op korte tijd waarin Mathias Schoenaerts niet de geweldenaar speelt, maar de love interest. Deze keer is dat Far from the madding crowd, de klassieker van Thomas Hardy.

Carey Mulligan is Bathseba Everdene (wellicht één van de meest tot de verbeelding sprekende namen uit de geschiedenis van de literatuur), een vrijgevochten vrouw op het einde van de 19de eeuw. Zij woont samen met haar tante op een kleine boerderij en wordt verliefd op haar buurman Gabriel Oak, een schaapherder.

Bathseba erft de boerderij van haar vader en bouwt die uit tot een bloeiend bedrijf. Gabriel komt voor haar werken nadat hij alles is kwijtgeraakt. Haar nieuwe buurman Boldwood wordt ook verliefd op haar, maar ze trouwt uiteindelijk met sergeant Troy, ondanks de waarschuwingen van onder andere Gabriel…

Na het schitterende Festen en het zo mogelijk nog betere Jagten, waagt Thomas Vinterberg zich aan de verfilming van deze klassieker. De scherpe randjes die we van hem gewoon zijn, lijken er te zijn afgevijld. Wellicht heeft hij moeten plooien voor de studio.

We krijgen integendeel een degelijk gemaakte romantische fabel met, het moet gezegd, een fabelachtige fotografie. Het lijkt wel alsof over ieder beeld nagedacht is. Bepaalde scènes lijken zo uit een schilderijtje te zijn geknipt.

It is difficult for a woman to define her feelings in a language chiefly made by men to express theirs. 

Dat Mulligan een meer dan degelijke actrice is, bewees ze al in o.m. Shame, Never let me go, The great Gatsby, enz. Ze speelt Bathseba als een hele sterke vrouw, die perfect lijkt te weten wat ze wil en geen tegenspraak wil. Ze leeft in een door mannen gedomineerde wereld en dat bepaalt haar manier van zijn. Zij zal zich door hen niet laten doen en wil zeker niet door een man afgewezen worden.

Mathias Schoenaerts is meer dan degelijk als de zwijgzame Gabriel en weet de man een mysterieus aura mee te geven. Michael Sheen is goed als Boldwood, zo goed dat je op de duur echt medelijden met de man begint te krijgen. De enige die de bal een beetje mis slaat, is Tom Sturridge. Hij speelt sergeant Troy zo eenzijdig, dat het heel moeilijk te geloven is dat Bathseba zou vallen voor deze smeerlap.

Af en toe lijkt het alsof er heel wat van het originele verhaal verdwenen waardoor het moeilijk identificeren is, zeker met de mannen. Hierdoor worden vaak ook serieuze tijdssprongen gemaakt.

Voor de rest komt dit het tempo wel ten goede en de film gaat dan ook goed vooruit. Hij zal zeker niet de geschiedenis ingaan als de beste film van Vinterberg, Mulligan of Schoenaerts, maar geen van de drie hoeft zich ook te schamen dat ze hieraan meewerkten, want het is allesbehalve een misbaksel geworden. Alleen verwachten we misschien net dat ietsje meer van deze drie toptalenten.

XX1/2

Van : Thomas Vinterberg

Met : Carey Mulligan, Mathias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge, Juno Temple, Bradley Hall & Jessica Barden

Gesponsorde artikelen