Left Right
scrollTop top

Farage vreest dat de brexit alsnog zal worden omgedraaid


Farage vreest dat de brexit alsnog zal worden omgedraaid

Nigel Farage, één van de belangrijkste stemmen in de campagne voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, geeft toe dat het er niet goed uitziet voor de brexit. Volgens de voormalige leider van Ukip zijn de voorstanders van een vertrek niet strijdlustig meer, terwijl het kamp dat bij de EU wil blijven beter georganiseerd raakt.

“Het ‘Remain’-kamp heeft een meerderheid in het parlement, en tenzij we onszelf organiseren kunnen we de historische overwinning van de brexit verliezen”, zegt Farage vandaag aan The Guardian. Afgelopen week veroorzaakte Farage nog ophef door te stellen dat een tweede referendum op z’n plaats zou zijn. Zo zou het Verenigd Koninkrijk volgens hem voor eens en voor altijd de discussie kunnen afsluiten.

Farage draait echter constant met de wind, want donderdag zei hij nog overtuigd te zijn dat deze keer met een veel ruimer verschil dan 52 tegen 48 procent, zoals in 2016, voor de brexit zou worden gestemd. Een dag later uitte hij plots zijn bezorgdheid over het feit dat het referendum wel eens ongedaan zou kunnen worden gemaakt. Hij merkt op dat zelfs de aanhangers van de brexit in het parlement nu niet meer roepen om een volledige breuk met de Europese Unie.

EPA

Winnen wordt moeilijk

Sinds het referendum is het nieuws bij de Britten doorgedrongen dat een harde brexit negatief zou kunnen zijn voor de economie. En dat heeft de voorstanders van een vertrek de mond gesnoerd. Volgens Farage hoort hij niemand nog de argumenten gebruiken waarmee ze het referendum gewonnen hebben. En hij beseft dat het nog moeilijker wordt, want na een gesprek met onderhandelaar Michel Barnier vorige week in Brussel weet Farage dat er geen deal zal komen die gemakkelijk kan worden verkocht aan het thuisfront.

“We hebben geen meerderheid meer in het parlement. Ik denk dat we een stemming daarover zouden verliezen”, zegt Farage. Voor de grootste aanhangers van een vertrek uit de EU heeft premier Theresa May nu al veel te veel toegevingen aan de Europese Unie gedaan.

EPA

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810