Pubers: moeilijk in de omgang en altijd een eigen wil. We hebben het allemaal meegemaakt. Maar de laatste jaren hoor je steeds vaker dat ze te maken krijgen met depressies. Iets wat absoluut niet zou mogen op die leeftijd. Maar hoe kan dat? Wij zochten naar antwoorden.
Dat pubers dramatische moodswings hebben is niets nieuw. Maar ze krijgen steeds vaker te maken met depressie. Een nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat fastfood de dader kan zijn. De universiteit van Alabama in Birmingham (UAB) analyseerde de urine van verschillende middelbare scholieren. Daaruit bleek dat er hoge dosissen sodium en lage dosissen kalium aanwezig waren.
Sodium en kalium
“Bij hoge niveaus van sodium moet je vooral denken aan voedsel dat snel verteert. Daaronder valt fastfood, bevroren maaltijden en ongezonde snacks”, vertelt Sylvie Mrug, hoofd van het psychologiedepartement aan de UAB aan CNN. “Een tekort aan kalium duidt dan weer op een gebrek aan fruit en groenten.”
De studie toonde aan dat hoge dosissen sodium in de urine meer kans op een depressie voorspelden anderhalf jaar later. Zelfs als de testpersonen rekening hielden met hun bloeddruk en gewicht, was dat niet genoeg om het tij te keren.
Voedingsexpert bij CNN, Lisa Drayer, vindt de studie niet onlogisch. “De bevindingen van de studie zijn geloofwaardig want voedsel dat rijk is aan kalium is gewoon gezond. Als adolescenten meer kalium in hun dieet steken dan hebben ze in het algemeen meer energie. Dat kan dan weer leiden tot een betere mentale gezondheid.”
Een andere studie in Spanje toont ook een link tussen depressie en fastfood. De onderzoekers volgden 9.000 deelnemers voor maar liefst zes jaar lang. Ze konden aantonen dat de testpersonen die veel fastfood aten 48 procent meer kans hadden op depressies.
Kleine testgroep
De nieuwe studie was vrij kleinschalig. Er werden in totaal 84 middelbare scholieren van Afro-Amerikaanse afkomst onderzocht. 95 procent van hen had een beperkt budget, maar de onderzoeksmethode was wel standvastig. De onderzoekers verzamelenden namelijk verschillende urinestalen om die objectief te testen op sodium en kalium. Anderhalf jaar later deden ze dat opnieuw. Symptomen van depressie werden geregistreerd door interviews met de kinderen en de ouders.
De onderzoekers konden alleen een samenhang zien tussen zien tussen sodium en depressie, geen oorzakelijk verband. Sylvie Mrug zegt dat er meer onderzoek nodig om dat verband aan te tonen.