Fastfood nog ongezonder dan we denken? Er is iets grondig mis met de verpakking van onze hamburgers

Fastfood nog ongezonder dan we denken? Er is iets grondig mis met de verpakking van onze hamburgers

Pizza bestellen of een “quickske” doen, het kan toch zo smaken. Niet goed voor de lijn, zeg je? Nu is er een nieuwe reden om fastfood te vermijden: de verpakking krioelt van de giftige chemicaliën. Say what?!

De Amerikaanse researchgroep Environmental Working Group (EWG) heeft onderzoek gedaan naar grease-proof voedselverpakkingen zoals het papier rond hamburgers en de kartonnen dozen van pizza. De studie werd gisteren gepubliceerd in Environmental Science and Technology Letters. In de verpakkingen blijken gevaarlijke chemicaliën te zitten die naar onze Big Macs kunnen verhuizen. Bad stuff dus.

De grote schuldige is Perfluoroctaanzuur (C8), een stof die haast niet afbreekt, zelfs niet op hoge temperaturen. Onderzoekers maken zich zorgen want wie chickenfingers met C8 consumeert, riskeert hoge cholesterol, een aantal vormen van kanker, en immuunsysteemcomplicaties en een laag geboortegewicht bij zijn kinderen.

Een toxic verleden

Het strafste is dat verpakkingen met C8 al sinds 2002 ernstig ingeperkt zijn in België en sinds 2011 verboden zijn in de VS. Daarom waren de researchers ook zo verbaasd dat ze nog sporen van de stof onder hun microscoop zagen.

Het onderzoek begon in 2014, jaren nadat het verbod op C8 werd uitgevoerd. Daarbij werd een steekproef van papiertjes, kartonnen dozen en drinkbekers van 407 gerechten van 27 fastfood restaurants onder de loep genomen. De boosdoener bleek een nieuwe generatie grease-proof chemicaliën te zijn met kwaliteiten gelijkaardig aan C8: Perfluoroalkyl en Polyfluoroalkyl (PFC’s).

Toen de wetenschappers dit in 2015 ontdekten, sloegen ze meteen alarm. EWG vroeg fastfoodketens geen verpakkingen met deze nieuwe chemicaliën te gebruiken als het niet essentieel is of als er veiligere alternatieven zijn. Maar hebben fastfoodmagnaten daar boodschap aan?

Nog gevaarlijker?

Bill Walker, de vice president van EWG, waarschuwt voor de PFC’s die bedoeld waren om C8 te vervangen. Ze breken sneller af dan C8 en blijven minder in je lichaam maar juist daarom gaan de PFC’s sneller van de verpakking naar het voedsel zelf emigreren.

Onderzoeker David Andrews, ook van EWG, zegt dat we weinig over deze nieuwe vervangstoffen weten. Hij vreest dat je net meer gevaarlijke moleculen binnenkrijgt als je een burger, verpakt in het nieuwe grease-proof papier, eet. “Veel papieren verpakkingen mogen ook in de groene bak. Hoewel het papier zelf wel afbreekt, doen de chemicaliën dat niet. PFC’s storten zich dan op water en planten, met alle gevolgen vandien.”

Nooit meer quickske doen?

Toch is er volgens EWG geen reden tot paniek. Er is ook veel PFC-vrij papier op de markt. Meer dan de helft van de samples bevatte geen fluorine, en dus geen PFC’s.

Walker zegt dat deze resultaten een wake-up call moeten zijn voor fastfoodzaken: “We willen niet met de vinger wijzen naar specifieke ketens. We willen duidelijk maken dat er een probleem is en de fastfoodketens uitnodigen om dit serieus te nemen.” Vraag blijft of de hamburgerbaronnen naar zo’n oproepen zullen luisteren.

Gesponsorde artikelen