Nu ook ‘Fawlty Towers’-aflevering geband door racisme

BBC heeft een van de meest iconische afleveringen van Fawlty Towers verwijderd van het streamingplatform UKTV. De aflevering heeft een directe link met de Tweede Wereldoorlog en daarnaast zitten er ook enkele opmerkingen in verwerkt die gezien kunnen worden als racistisch. Daarom wil BBC de aflevering nu opnieuw evalueren.

Eerder deze week werden alle afleveringen van Little Britain van Netflix en verschillende andere streamingdiensten gehaald. De reden was het gebruik van blackface in verschillende sketches. En nu wordt ook een aflevering van Fawlty Towers van de streamingdienst van de BBC, UKTV, gehaald.

“Don’t mention the war”

Wie denkt aan Fawlty Towers denkt waarschijnlijk meteen aan de aflevering waarin Basil Fawlty (gespeeld door John Cleese) Duitse gasten over de vloer heeft. De aflevering wordt vooral gekenmerkt door de uitspraak “Don’t mention the war” en John Cleese’s imitatie van een Duitse militair. Het zijn fragmenten die in ons collectief geheugen geprint staan, maar ze vallen niet bij iedereen in goede aarde.

Maar dat stukje televisiegeschiedenis zullen Britten nu niet langer kunnen herbekijken op UKTV, het online streamingplatform van BBC. Want de aflevering werd integraal verwijderd. De andere elf afleveringen van Fawlty Towers zijn wel nog steeds te vinden op het streamingplatform.

“Racistische uitspraken”

UKTV heeft via Twitter een statement gedeeld waarin wordt uitgelegd waarom de aflevering verwijderd werd van het platform. “UKTV heeft tijdelijk de aflevering The Germans van Fawlty Towers verwijderd van een Gold Box Set”, zo klinkt het. “De aflevering bevat racistische uitspraken, dus hebben we hem offline gehaald om hem te kunnen evalueren.” Het gaat hierbij niet om een alleenstaand geval, zo legt de streamingdienst uit. “We beoordelen regelmatig oudere content om te verzekeren dat het aansluit bij wat het publiek verwacht en we zijn ons bewust van gedateerd taalgebruik. Sommige shows krijgen na een review een waarschuwing, andere worden aangepast. We nemen onze tijd om te kijken wat de opties zijn voor deze aflevering.”

De aflevering komt dus waarschijnlijk snel weer terug naar de streamingdienst. Maar dat zal dan wel in een aangepaste versie zijn. Het kan zo bijvoorbeeld zijn dat scènes met racistische uitspraken geschrapt worden uit de aflevering. Of dat de aflevering gepaard zal gaan met een waarschuwing over het taalgebruik.

Andere tijdsgeest

Net zoals bij Little Britain het geval was, kwam er in eerste instantie geen kritiek op de aflevering. Maar het is vooral door de huidige tijdsgeest dat men beseft dat bepaalde scènes of uitspraken niet langer door de beugel kunnen. Naar aanleiding van het overlijden van de zwarte Amerikaan George Floyd tijdens zijn arrestatie, is er tegenwoordig meer aandacht voor racisme. Dat uit zich natuurlijk in de vele protesten in steden over de hele wereld. Maar het zorgt er ook voor dat oudere reeksen opnieuw onder de loep worden genomen.

Daarbij was Little Britain de eerste die verwijderd werd. Netflix en de andere streamingdiensten waarop de reeks te zien was, maakten de beslissing om de reeks integraal offline te halen. De reden was het personage Desiree DeVere. Desiree is een zwarte vrouw, maar ze wordt in de reeks gespeeld door David Walliams, een blanke man. Om in de huid van Desiree te kruipen, werden het gezicht en het lichaam van David dus volledig zwartgeverfd en dat kan nu niet meer door de beugel. Dit wordt gezien als blackface, een gebruik dat kwetsend overkomt bij zwarten.

Maar het zijn niet enkel comedyreeksen die nu onder de loep worden genoemen, want ook de filmklassieker Gone with the Wind werd door HBO van het streamingsplatform HBO Max gehaald. In de film wordt namelijk slavernij in beeld gebracht. Maar dat gebeurt op een heel stereotiepe en kritiekloze manier. Gone with the Wind werd gemaakt in 1939, een tijdperk waarin er nog niet werd nagedacht over racisme en de representatie van minderheden in films. Dat beseft ook HBO, want de streamingdienst wil de film in de toekomst terughalen, maar dan moet hij wel gepaard gaan met een extra discussie over de historische context.

Meer
Lees meer...