FBI zou professionele hackers gevraagd hebben om iPhone van terrorist te kraken

FBI zou professionele hackers gevraagd hebben om iPhone van terrorist te kraken

Nieuwe ontwikkelingen in de zaak tussen de Amerikaanse inlichtingendienst FBI en techgigant Apple. FBI zou naar verluidt hulp hebben ingeroepen van professionele hackers en dan toch geen hulp hebben gekregen van een Israëlisch bedrijf, zoals eerder werd beweerd. 

Praktisch iedereen heeft het wel op een of andere manier zien passeren. Het botert al enkele maanden niet echt tussen Apple en de FBI. De Amerikaanse inlichtingendienst daagde Apple enkele maanden terug voor de rechter omdat de techgigant de inhoud van de iPhone van San Bernardino-schutter Syred Farook niet wou vrijgeven. Uiteindelijk kraakte FBI het veiligheidssysteem zonder dat iemand echt wist hoe.

Een van de geruchten was dat Cellebrite, een Israëlisch bedrijfje, met een speciale methode de inhoud van de iPhone zou hebben gekopieerd. De Amerikaanse krant Washington Post meldt nu dat de FBI niet de hulp van Cellebrite, maar van een groep professionele hackers zou hebben gekregen die uiteindelijk de iPhone konden kraken. De hackers zouden minstens één kwetsbaarheid, of zero-day-exploit, hebben blootgelegd in het softwaresysteem iOS van Apple.

Het veiligheidslek stelde de FBI in staat software te schrijven om de beveiliging te omzeilen. Op die manier wist de Amerikaanse inlichtingendienst de viercijferige code van Farooks iPhone te achterhalen. De professionele hackers zouden een eenmalige som uitbetaald gekregen hebben door de kwetsbaarheid te signaleren.

Apple heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Bronnen: The Washington Post en Tweakers

Gesponsorde artikelen