F*cking hell, ’t was blijkbaar de koudste 13de oktober sinds 1901

F*cking hell, ’t was blijkbaar de koudste 13de oktober sinds 1901

Het was vandaag de koudste 13 oktober sinds 1901. Dat meldt VTM-weerman David Dehenauw. De maximumtemperatuur in Ukkel was 5,5 graden, 0,6 graden kouder dan het vorige record, uit 1975. Bovendien is er op de Hoge Venen al sneeuw gevallen.

’t Is geen voorbode van een horrorwinter, relativeert VRT-weerman Frank Deboosere. “Ook in 1975 hadden we een heel koude 13de oktober en dat was niet meteen het begin van een verschrikkelijke winter. We zien inderdaad dat het water van de Atlantische Oceaan kouder is dan gemiddeld, maar er zijn zoveel factoren. Het kan nog alle kanten uit.”

Maar ’t was wel verdomd koud vandaag. Om 14 uur was het in Ukkel 5,5 graden, gemiddeld is het deze tijd van het jaar 16 graden. VTM-weerman David Dehenauw tweette vannacht dat het de koudste 13de oktober was sinds 1901, en zijn collega Deboosere bevestigt dat: “We kunnen stellen dat we een van de koudste dagen voor midden oktober meemaken van de afgelopen 100 jaar.”

En het blijft koud …

Hoe komt het dat het zo koud is? Een combinatie van factoren. “”De lucht die we binnenkrijgen, komt uit het noorden/noordoosten”, legt Deboosere uit. “Die zeer koude lucht zat een paar dagen geleden nog boven Lapland. Bovendien kregen we in het binnenland vandaag geen zon.” In het westen van het land en aan de kust was het wel warmer dankzij de zon en het warme zeewater.

De komende dagen blijft het koud en verhoogt de kans op neerslag. Maar geen sneeuw, “In Vlaanderen krijgen we doodgewone regen”, aldus Deboosere. “Boven de 500 meter zal de neerslag wel winters zijn. Als je naar de Hoge Venen gaat, dan is het mogelijk dat het daar eventjes wat wit ziet.”

Gesponsorde artikelen