Februari is de kortste maand van het jaar, maar ze leverde wel 49 muzikale tips op én er zaten nooit eerder zoveel vrouwen bij

Februari is de kortste maand van het jaar, maar ze leverde wel 49 muzikale tips op én er zaten nooit eerder zoveel vrouwen bij

Uit de kortste maand van het jaar hebben we maar liefst 49 nummers geselecteerd die de moeite waren. En dan nog zijn er mensen die durven beweren dat er tegenwoordig geen deftige muziek meer gemaakt wordt! En wat deze maand helemaal opvalt: de vrouwelijke artiesten zijn meer dan in de meerderheid.

1. Laurie Anderson & Kronos Quartet – CNN Predicts A Major Storm

Zoek Laurie Anderson op Wikipedia op en je vindt daar de beschrijving “Amerikaanse experimentele performance-kunstenares.” Dus starten we deze maand onze playlist met een Amerikaanse experimentele performance-kunstenares die ook nog eens de hulp heeft ingeroepen van het Kronos Quartet.

Samen maakten ze de plaat ‘Landfall’, een lange en grotendeels instrumentale plaat die het verhaal vertelt van hoe orkaan Sandy Laurie’s kelder vol herinneringen reduceerde tot een hoop troep. CNN Predicts A Major Storm is van die overigens erg mooie plaat het eerste nummer.

2. MGMT – Me And Michael

Niemand had nog enige hoop over voor een nieuwe plaat van MGMT die de mensen écht graag zagen komen. Sinds hun fenomenale debuut ‘Oracular Spectacular’ van ruim tien jaar geleden zochten Ben Goldwasser en Andrew VanWyngarden meer en meer het experiment op. Hun derde album ‘MGMT’ is al vijf jaar oud ondertussen en dat bleek tijd genoeg om opnieuw de weg naar de popmuziek te vinden. De nieuwe single Me And Michael heeft een heerlijke 80’s-feel.

3. Armin van Buuren feat. Conrad Sewell – Sex, Love & Water

Zo funky hadden we Armin van Buuren nog niet gehoord. Hij heeft hier het gezelschap opgezocht van Conrad Sewell, die we ook al kunnen kennen van Firestone van van Buurens collega Kygo.

Met zijn funky gitaren en zomerse blazers probeert van Buuren de kou te verdrijven en leunt hij meer aan bij het Daft Punk dat zijn degens heeft gekruist met Nile Rodgers van Chic dan alles wat hij eerder gedaan heeft. Luidt deze track een nieuwe richting in voor de Nederlandse dj en producer?

4. blackwave. – Swangin’

In relatief korte tijd is blackwave. een grote naam geworden in het Belgische muzieklandschap. Jay Atahoun (Jay Walker) en Willem Ardui scoorden met Elusive een gigantische hit (nog altijd in de top 5 van De Afrekening na 17 weken!) en een plaats op de affiche van Rock Werchter is verzekerd, al weten we voorlopig nog niet op welke dag dat zal zijn.

Ondertussen is ook de debuutplaat onderweg en speelt de band een releaseconcert in AB op 23 november. De nieuwe single Swangin’ is de titeltrack van dat album.

5. ’t Hof Van Commerce – BAM!

Hiphop in Vlaanderen bestaat natuurlijk al langer. In het geval van ’t Hof Van Commerce is het in het West-Vlaams te doen en dat al 20 jaar toen ze zichzelf op de kaart zetten met de plaat ‘En In Izzegem’ en de onsterfelijke single Domestik En Leverancier. Het was al een tijdje stil rond ’t Hof Van Commerce, maar voor hun twintigjarig jubileum komt de groep nog eens samen voor een handvol optredens. Daar hoort ook een compilatiealbum bij, twee nieuwe nummers waarvan BAM! de single is en ook nog een film.

Die film wordt een speciaal beestje. Het wordt een mockumentary met een pak bekende gezichten zoals Urbanus, Eddy Merckx, Wim Willaert en Wim Opbrouck en heet Wien is ’t Hof Van Commerce?. Vanaf 18 april loopt de film in de bioscoop.Op 14 april kan je de film al gaan bekijken in de AB.

6. Fever Ray – Wanna Sip

Fever Ray speelt ook in diezelfde AB al is haar show op 15 maart, zeer binnenkort, al wel eeuwen uitverkocht. Voor wie Karin Dreijer Andersson nog aan het werk wil zien is er ook nog altijd die heerlijke zondag van Rock Werchter met naast Fever Ray ook nog Nick Cave & The Bad Seeds, Nine Inch Nails, eels, David Byrne en Arctic Monkeys.

Uit haar geweldige album ‘Plunge’ – één van onze favorieten van 2017 – heeft ze nu Wanna Sip als nieuwe single getrokken.

7. Tsar B – Rattlesnake

School Is Cool ligt ondertussen al een tijdje achter Justin Bourgeus, alias Tsar B. Ze was aan de groep verbonden als violiste, maar besloot intussen om alles te richten op haar solocarrière. Heel wat optredens, enkele singles en een eerste ep later is er nu de nieuwe single Rattlesnake, die klinkt lekker donker, elektronisch én sexy. Het is ondertussen een veelgehoorde vergelijking, maar laat het een compliment zijn: Rattlesnake kan met gemak naast het beste van FKA Twigs gaan staan.

8. School Is Cool – I’m Not Fine

Ondertussen gaat het ook meer dan uitstekend met School Is Cool zelf. Met ‘Good News’ maakte de groep een fel gesmaakte popplaat waaruit het meer ingetogen I’m Not Fine de nieuwe single is.

“See honey, I’m not fine/and I haven’t been for a long time” opent Johannes Genard het nummer. Het is overigens ook het eerste nummer waarin Genard zich overgeeft aan een heuse gitaarsolo.

9. Sigrid – Don’t Kill My Vibe

De Noorse Sigrid werd begin januari tot de BBC Sound Of 2018 uitgeroepen en dat is iets dat wij al konden voorspellen in 2017 toen de nieuwe popprinses haar eerste singles begon uit te brengen. De nieuwe single Don’t Kill My Vibe – uit de gelijknamige ep – bevestigt. Sigrid mag uitkijken naar een grote toekomst.

10. Liam Gallagher – Paper Crown

Ondertussen ziet het er nog altijd niet naar uit dat Oasis in de nabije toekomst weer bij elkaar zal komen, iets dat zowel Liam als Noel op gezette tijden nog maar eens herhalen in de media. Liam is stevig aan het toeren met zijn debuutplaat ‘As You Were’, waar de ene na de andere topsingle uit getrokken wordt die ondanks hun kwaliteit nooit écht lijken aan te slaan. Op woensdag (7 maart) speelt hij in een uitverkochte AB.

11. Lykke Li – Time In A Bottle

Komen we aan bij een kort hoofdstukje covers. Lykke Li covert Time In A Bottle, het gelijknamige nummer van Jim Croce uit 1972. Wat de reden was voor deze losstaande cover bleef lang een raadsel voor ons tot we het nummer hoorden opduiken in een reclamespot voor Fuze Tea. Lucratieve buisness, de reclame.

12. Ellie Goulding – Vincent

Gooien we er ook nog tegenaan in de categorie covers uit de vroege jaren zeventig: Vincent van Don McLean onder handen genomen door Ellie Goulding. McLean zong het nummer destijds als een ode aan Vincent Van Gogh. Het ingetogen nummer is één van de verborgen parels uit de vroege jaren zeventig, ook al bovengehaald door James Blake toen hij zijn set op Rock Werchter daarmee opende op Rock Werchter 2017. Voor Ellie was Vincent een Valentijnscadeau voor haar fans.

13. Ryan Adams – Baby I Love You

Valentijnscadeautjes geven aan de fans, ook Ryan Adams deed er aan mee. En als Ryan Adams een liefdesliedje schrijft, dan luisteren we allemaal.

14. Tom Helsen – They Don’t Make ‘em Like You Anymore

Hij mag dan wel de nar uithangen op Twitter, in werkelijkheid heeft Tom Helsen een peperkoeken hartje. Dat kan je ook merken aan de liefdesliedjes die de brave man schrijft. Niet toevallig is het ondertekstje op zijn Facebook-pagina “a singer-songwriter who believes in love.”

They Don’t Make ‘em Like You Anymore is de tweede single uit zijn nieuwe album ‘Cupcakes’, voor de bijhorende video verzamelde Tom Helsen zijn favoriete actrices. ‘Cupcakes’ is overigens enkel te koop in 25 zelf uitgekozen bakkerijen, de winkels van Fnac en de digitale iTunes-winkel. Heel mooi is de DIY-attitude van Helsen: hij is zélf zijn plaat gaan verdelen op alle verkoopplaatsen.

15. CHVRCHES feat. Matt Berninger – My Enemy

Zo stilaan beginnen we heel erg uit te kijken naar het nieuwe album van CHVRCHES. Vorige maand stonden ze al in de lijst met het opzwepende popnummer Get Out, de tweede single is een stuk ingetogener én een samenwerking met Matt Berninger van The National. Het is niet de eerste keer dat de twee samenwerken, zangeres Lauren Mayberry zong al eens I Need My Girl mee tijdens een concert van The National, Berninger speelde mee in de videoclip voor Get Out.

Nu blijken de twee elkaar echt gevonden te hebben in een duet. De twee spelen ook allebei op Best Kept Secret in Nederland, zij het wel met een dag verschil. Benieuwd of het daar ook tot een duet zal komen.

16. Janelle Monáe – Make Me Feel

Ook helemaal terug: de straffe Janelle Monáe. Wij hopen van harte dat de nieuwe single Make Me Feel de komst van een nieuwe plaat inluidt. ‘The Electric Lady’, haar vorige, dateert al uit 2013. Die plaat bevatte gastbijdragen van Prince, Erykah Badu, Miguel en Solange.Niet bepaald de minsten.

Er is veel veranderd sindsdien, maar Make Me Feel bewijst alleszins dat Janelle haar talent nog niet kwijt is. Deze maand is het niet Bruno Mars of Justin Timberlake die de beste popsingle aflevert, maar wel Janelle Monáe.

17. David Byrne – This Is That

Wie heel erg benieuwd is naar ‘American Utopia’ van David Byrne kan die nu ook officieel beluisteren, want de plaat is sinds gisteren op alle platformen te vinden. Na Everybody’s Coming To My House is This Is That de tweede vooruitgeschoven single en wie de twee nummers na elkaar beluistert hoort een brede, maar interessante muzikale spreidstand.

Vanavond (3 maart) speelt de man zijn eerste concert van de nieuwe tournee die hem ook naar Rock Werchter zal brengen. Wij zijn benieuwd naar de setlist.

18. Wye Oak – The Louder I Call, The Faster It Runs

Een heel aangename verrassing was deze nieuwe van Wye Oak. Een minder klinkende naam, maar wie wil kan hen gaan bekijken op Les Nuits Botanique op 1 mei.Bonus daar is dat ze voor amper 18 EUR in duo komen met U.S. Girls.

Vier jaar was het al geleden dat Wye Oak nog eens een nieuw album uitbracht, maar op 6 april komt ‘The Louder I Call, The Faster It Runs’ uit. De titeltrack daarvan klinkt verrassend lekker

19. Hercules & Love Affair – My Curse And Cure

Vorig jaar bracht Hercules & Love Affair ‘Omnion’ uit, het vierde album van de in 2004 door Andrew Butler opgerichte groep. De afgelopen jaren waren spannend voor Butler, want hij herviel in zijn drugverslaving én overwon ze ook weer. De boodschap in ‘Omnion’ bleek dan ook: probeer elke dag van het leven te genieten. In de nieuwe single My Curse And Cure vertaalde zich dat in euforie.

20. LCAW feat. Sophie Ellis-Bextor – Hummingbird

Het was heel lang geleden dat we ons nog eens hadden afgevraagd hoe het met Sophie Ellis-Bextor zou zijn. De Britse veroverde de hitlijsten in 2002 met Murder To The Dancefloor, maar dat lijkt intussen niet alleen een eeuwigheid geleden, het is ook een eeuwigheid geleden.

Nu, anno 2018, heeft ze de handen in elkaar geslagen met LCAW, een dj uit München voor de nieuwe single Hummingbird. Of het haar opnieuw een hit zal kunnen opleveren blijft afwachten, maar feit is dat er in 2018 wel een nieuw album van de zangeres komt, haar zevende ondertussen.

21. The Weeknd & Kendrick Lamar – Pray For Me

Lijkt ook al heel erg lang geleden, maar was eigenlijk nog heel recent: de première van de Marvel-film Black Panther. De film heeft intussen de wereld een klein beetje veranderd en groeide uit tot een cultureel fenomeen.

Eveneens een cultureel fenomeen en de hotste rapper van het moment: Kendrick Lamar. Hij mocht de soundtrack die bij de film hoort producen en cureren. Pray For Me, een samenwerking tussen The Weeknd en Kendrick Lamar zelf, bleek daaruit de grootste hit.

22. Moby – This Wild Darkness

Moby heeft niet bepaald stilgezeten de voorbije jaren. Onder de naam Moby & The Void Pacific Choir maakte hij zich vooral kwaad op Trump en de stand van de wereld, maar nu die woede gekanaliseerd is middels een ep en twee albums, is het weer tijd voor de Moby die we kenden.

De nu toch ook alweer 52-jarige kaalhoofdige heeft net ‘Everything Was Beautiful And Nothing Hurt’ uitgebracht. De nieuwe single is het mooie gospelachtige This Wild Darkness dat behoorlijk contemplatief klinkt. “In this darkness/please light my way” klinkt het. Het is nog steeds kut, lijkt Moby te willen zeggen, maar er is heus nog wel hoop te vinden in het leven.

Of Moby met zijn nieuwe album de hort op trekt – iets dat hij minder en minder graag lijkt te doen – valt nog af te wachten. Voorlopig staan er alleen nog maar vijf concerten gepland in oktober in Los Angeles en New York in oktober en één concert met het Los Angles Philharmonic Orchestra.

23. Naaz – Loving You

Tijd om even de grens over te steken naar Nederland voor Naaz. Ze won daar Holland’s Got Talent, werkte samen met Yellow Claw en bracht sindsdien al drie singles uit, waarvan dit de derde is.

Diversiteit is een belangrijk onderwerp voor Naaz, dat wordt duidelijk op haar nieuwe nummer. “In de eerste plaats ben je mens, pas op nummer zes ben je je seksualiteit. Ik vind het heel belangrijk dat we allemaal samen kunnen zijn”, vertelde ze op haar nieuwe nummer op de Nederlandse radiozender 3FM.

24. Rae Morris – Someone Out There

Al even hoopvol als Rae Morris klinkt Naaz die met Someone Out There nu de titeltrack uit haar album als single uitbrengt. Er is iemand voor iedereen. Geloof in de liefde zal de wereld vooruit helpen, dat is de boodschap die Rae Morris graag de wereld in wil sturen.

25. The Breeders – Nervous Mary

Na heel wat ruzies hebben The Breeders de strijdbijl begraven en de klassieke line-up die in 1993 een klassieker afleverde met ‘Last Splash’ heeft er nu zelfs een nieuw album uitgeperst. Nervous Mary is daaruit al de derde vooruitgeschoven single.

Tot halverwege mei bivakkeert de band in de Verenigde Staten, maar dan maken ze de oversteek naar Europa voor de festivalzomer. Het dichtst dat de band voorlopig komt is Down The Rabbit Hole in Nederland en Main Square in Arras net over de grens tijdens het weekend van Rock Werchter. Het zou dus best wel eens kunnen dat The Breeders ook nog aan de affiche van dat festival zullen worden toegevoegd.

26. RHEA – Sleepwalking

En nu we stevig aan het rocken geslagen zijn, trekken we eens naar Gent om te kijken hoe het met RHEA gaat. Zeer goed, zo blijkt, want het rockende vijftal heeft net de lekkere single Sleepwalking uitgebracht. De band zit nu midden in een Europese tournee die hen door Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrij kzal brengen. Straf!

Voor de fans: op 10 maart zijn ze ook nog gewoon in Hoogstraten te zien.

27. Courtney Barnett – Nameless, Faceless

Courtney Barnett heeft zich in relatief korte tijd opgewerkt tot één van onze favoriete zangeressen. Vorig jaar deed ze het nog samen met Kurt Vile op het gezamenlijke album ‘Lotta Sea Lice’ die, ondanks enkele uitschieters, uiteindelijk wel onder de verwachtingen bleef.

Nu doet ze het weer helemaal alleen. Het nieuwe album komt er zelfs al redelijk snel aan, want ‘Tell Me How You Really Feel’ verschijnt al op 18 mei. Niet lang daarna, op 30 mei, komt Barnett ook nog eens naar de AB.

28. Neil Young – Almost Always

Het zou ons verbazen als er nog iemand zou bestaan die ons precies kan vertellen de hoeveelste single van Neil Young dit is. Feit is dat Almost Always op zijn 31e album ‘The Visitor’ staat, het tweede album met zijn begeleidingsband Promise Of The Real.

De laatste jaren klinkt het werk van Neil Young niet altijd even grensverleggend en wordt het nogal eens inwisselbaar, maar als ome Young zijn nummer begint met “Lately I been thinking/ ‘Bout the changing world” en dan ook nog eens zijn harmonica aan zijn mond zet, dan luisteren wij. Almost Always is een pareltje.

29. Snoop Dogg feat. B.Slade – Words Are Few

Snoop Dogg blijft ons verrassen. Onlangs zagen we Coach Snoop, een mooie docusoap op Netflix over Snoop als oprichter, mentor en coach van een footballteam in de achterwijken van New Orleans dat hij heeft opgericht om de jongeren van straat en uit de bendes te houden. Een mooie serie en een kijktip.

Nu komt hij af met een heel erg laidback nummer van zeven en een halve minuut, een nummer dat de voorbode blijkt van een heus gospelalbum. Het album gaat ‘Bible Of Love’ heten en komt al uit op 16 maart.

30. Beach House – Lemon Glow

Vorig jaar bracht Beach House nog een plaat uit met B-sides en rarities, in 2018 is het voor het eerst in drie jaar nog eens tijd voor nieuw werk. Afgaande op de eerste single Lemon Glow hoeven we daarop geen gigantische stijlwijzigingen te verwachten, maar het is goed zo. Als er iemand de tijdloosheid mag bewaken in deze drukke steeds sneller evoluerende wereld, laat het dan Beach House zijn.

31. Few Bits – Starry Eyed

Few Bits sluit perfect bij Beach House aan. In 2016 al brachten ze hun album ‘Big Sparks’ uit waar deze Starry Eyed een plaatsje op heeft gevonden. Nu wordt het nummer nog uitgelicht als single.

32. SoKo – Diabolo Menthe

SoKo zal jammerlijk genoeg wel altijd die ene van I’ll Kill Her blijven, haar hitje uit 2006, maar wie eens verder gaat kijken, zal merken dat de Franse zangeres nog veel meer dingen heeft gedaan die veel interessanter zijn dan dat grapje.

Haar nieuwste single is Diabolo Menthe, een cover van een klassieke Franse song van Yves Simon uit 1977, geschreven voor de gelijknamige film. De versie van SoKo klinkt een stuk somberder dan het origineel. SoKo zegt daarover: “De enige manier waarop ik creatief kan zijn, is door dingen te maken die emotioneel en kwetsbaar zijn en die voelen alsof ze mijn gehele rauwe hart te grabbel gooien voor iedereen.”

33. EELS – Today Is The Day

Dat er in april een album van EELS uitkomt dat ‘The Deconstruction’ heet, wisten we al. Dat hij dat album komt voorstellen in België met een show op de zondag van Rock Werchter wisten we ook al. Dit is een tweede voorsmaakje van dat album: Today Is The Day.

34. Noah Cyrus feat. MØ – We Are Fucked

Het komt er dit jaar aan, het debuutalbum van Noah Cyrus. In afwachting van dat album, dat ‘NC-17’ zal gaan heten, heeft de nog altijd maar 18-jarige zus van Miley een nieuwe single uitgebracht waarvoor ze samenwerkt met het Deense popfenomeen MØ.

Op deze catchy nieuwe single is Noah niet bepaald positief over haar generatie die, zo zingt ze, met zijn allen in een oppervlakkige bubbel lijken te leven, weg van het echte leven. “These days we only follow/ These days we’re feeling hollow/ ‘Get paid’ the only motto/ We are fucked”, zingt ze.

Met deze nieuwe single doet Noah Cyrus nog vooral denken aan dat andere popfenomeen Lorde.

35. Axelle Red – Excusez-Moi

Na Who’s Gonna Help You? heeft Axelle Red nu de tweede voorloper van haar elfde album ‘Exil’ uitgebracht, Excusez-Moi. De plaat is te koop vanaf 16 maart en de twee singles zijn zo verschillend dat ze ons best nieuwsgierig maken naar wat nog komen zal.

36. Carrie Underwood feat. Ludacris – The Champion

Nog iemand die in februari verraste met een nieuw geluid is Carrie Underwood. De Amerikaanse countryzangeres pakte uit met The Champion, de promosingle voor de Super Bowl. Daarop lijkt ze uit haar genre uit te breken en meer richting R&B op te schuiven.

37. Beth Hart & Joe Bonamassa – Give It Everything You Got

Wie dan weer precies deden wat we van hen zouden kunnen verwachten zijn Beth Hart & Joe Bonamassa. Zij brachten dit jaar al hun derde gezamenlijke plaat uit, het eerste in vijf jaar. Op ‘Black Coffee’ omarmen ze weer helemaal de ouderwetse bluesrock.

38. Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – Hey Mama

You Worry Me voelt nog heel vers en fris aan en toch zijn Nathaniel Rateliff & The Night Sweats hier alweer met een nieuwe single. Ze bouwen natuurlijk op naar de release van hun nieuwe album ‘Tearing At The Seams’ dat uitkomt op 9 maart en waar we – na ook weer deze uitstekende single – best naar uitkijken.

Hun concert in De Roma in Borgerhout op 7 april is al enige tijd uitverkocht.

39. Toni Braxton – Long As I Live

Hoewel ze hier sinds haar superhit Un-Break My Heart van midden jaren negentig en He Wasn’t Man Enough uit 2000 niet meer veel muzikale potten gebroken heeft, is Toni Braxton nog steeds muzikaal actief. Braxton bereidt haar eerste solo album in acht jaar voor nadat ze vier jaar geleden nog een album maakte met Babyface.

Haar comebackalbum ‘Sex & Cigarettes’ wordt dit jaar verwacht en werd al vooraf gegaan door de single Deadwood die een bescheiden succes kende in de Amerikaanse R&B-hitlijst. Nu lanceert de zangeres Long As I Live als haar nieuwste single. Niets mis met dat nummer – ze kan aansluiten bij bijvoorbeeld Jessie Ware – maar het is nog maar afwachten of de single hier zal worden opgepikt.

40. Eriksson Delcroix & Sun Sun Sun Orchestra – Joey

Eriksson Delcroix is nog altijd het muzikale koppel Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix die het samen op een musiceren zetten. Om een vervolg te kunnen breien aan een fijne samenwerking op het podium van De Roma hebben ze nu de hulp ingeroepen van het Sun Sun Sun Orchestra, onder leiding van Tim Vandenbergh.

Samen maakten ze ‘Magic Marker Love’, een ode aan een overleden vriend, Lenn Dauphin. Lenn was een bevriende muzikant met wie Bjorn Eriksson in verschillende groepen zat, waaronder die befaamde Broken Circle Breakdown Bluegrass Band. Heel de plaat ‘Magic Marker Love’ was een ode aan hem, in elk nummer zit wel een naar hem, ook in deze Joey.

41. Douglas Firs – Hannah

De vorige single van Douglas Firs heette Judy, nu is het de beurt aan Hannah, die andere meisjesnaam op het album ‘Hinges Of Luck’. Over Hannah zei Gertjan Van Hellemont al: “Het verwijst naar een ex. Ik heb haar naam wel bewust fout geschreven – met een extra -h – zodat ze misschien toch nooit zal weten dat het over haar gaat.”

Of ze ’t nu al weet of niet, Hannah is een mooi liedje over een beëindigde relatie en het verlangen om te weten hoe het met een bepaald iemand gaat. Uit ’t oog, uit ’t hart is lang niet altijd waar.

42. Thurston Moore – Mx Liberty

(Nog) niet op Spotify te vinden en dus maar even zo: deze stevige punktrack die Thurston Moore nu als 7″ op de markt heeft gebracht, samen met een mooie collage waar de tekst op te lezen staat.

43. Death From Above – Caught Up

Duo’s kunnen lawaai maken, dat weten we al langer dan vandaag, maar Death From Above – voorheen Death From Above 1979 – is één van die duo’s die al jarenlang het bewijs levert. Al zijn ze op hun album ‘Outrage! Is Now’ van vorig jaar wel een stuk minder stevig gaan rocken, groovy blijft het wel!

44. The Drums – Meet Me In Mexico

The Drums hebben een hart voor het goede doel. Twee weken geleden bracht de band deze single uit voor het goede doel. De opbrengsten van deze single gaan naar Reconstruir México en Lago Tanganica 67, twee organisaties die slachtoffers van aardbevingen in Mexico ter hulp schieten.

De single is aan te kopen op Bandcamp.

45. Everything Is Recorded feat. Sampha & Owen Pallett – Everything Is Recorded

De grote man achter Everything Is Recorded is Richard Russel, vooral bekend als platenbaas en producer. Hij is de man die bands als Radiohead, The xx en Vampire Weekend een contract onder de neus schoof en degene die bij FKA Twigs hetzelfde deed. Daarnaast werkte hij nauw samen met Damon Albarn van Blur en Gorillaz aan diens soloalbum ‘Everyday Robots’ uit 2014 en deed hij hetzelfde toen ze samen Bobby Wommack terug op de kaart wilde zetten met diens laatste album voor z’n dood, ‘The Bravest Man In The Universe’ uit 2012.

In 2013 werd Richard Russell ziek. Hij werd op zekere dag verlamd wakker, een gevolg van – zo bleek later – de auto-immuunziekte die zijn lichaam in was geslopen, het syndroom van Guillain-Barré. Hij begon te musiceren als therapie en bracht vorig jaar al een ep naar buiten, goed voor een kwartiertje muziek, waarop samenwerkingen te horen waren met Sampha, Giggs en Warren Ellis.

Nu is er ook de eerste volwaardige plaat die ‘Everything Is Recorded By Richard Russel’ heet. En uiteraard bulkt de plaat opnieuw van de samenwerkingen. Doen onder andere mee: Sampha, Kamasi Washington, Giggs, Ibeyi en zelfs Peter Gabriel. De eerste single die uit de plaat is vrijgegeven is de soort van titeltrack Everything Is Recorded.

46. Zedd, Maren Morris & Grey – The Middle

Het kan snel gaan in het muzieklandschap van tegenwoordig: één of twee hitjes en je bent een gevestigde waarde. Het overkwam Zedd, een Russische dj en producer die eerst een hit scoorde met Alessia Cara en vervolgens met Liam Payne. Op zijn nieuwe catchy The Middle krijgt hij de hulp van Maren Morris en Grey.

47. Robin Schulz feat. Marc Scibilia – Unforgettable

Dit nummer van Robin Schulz werd al uitgebracht in het najaar van vorig jaar, maar is pas nu van een clip voorzien. De Duitse producer en dj vertelde al dat het nummer één van zijn eigen favoriete nummers was van zijn derde album door de manier waarop het is opgebouwd. Wij houden het op: catchy as hell.

48. Willie Nelson – Last Man Standing

Willie Nelson haalt het zowat zelf aan: het scheelt niet veel of hij is the last man standing. Ja, Bob Dylan is er nog en Neil Young en Van Morrison, maar wat betreft de grote muzikale iconen van zijn generatie begint het toch stevig uit te dunnen.

Hij is er ondertussen 84 en in Last Man Standing staat hij stil bij de vrienden die hij al heeft zien sterven en bij diegenen waar hij misschien nog wel afscheid van zal moeten nemen. Het is de keerzijde van ouder worden. Zoals Biezen onlangs zei in het interview dat we met hem deden: op een bepaalde leeftijd begint het gemis te overheersen en enerzijds wil je nog wel in leven blijven, anderzijds gaat het voortdurend afscheid nemen zwaar wegen. Of zoals Willie Nelson het zelf zingt: “I don’t wanna be the last man standin’/On second thought maybe I do.”

Het album ‘Last Man Standing’ – het 57e album van Willie Nelson! – komt uit op 27 april.

49. Chris Cornell – You Never Knew My Mind

Wie er jammerlijk genoeg niet meer is, is Chris Cornell, de frontman van Soundgarden en Audioslave die zichzelf vorig jaar van het leven beroofde. Voor zijn dood werkte Cornell nog mee aan het ‘Forever Words’-project, een album dat ode zal brengen aan Johnny Cash. Toen Johnny Cash en June Carter Cash overleden lieten ze een schat aan onontdekt materiaal achter, waaronder Johnny Cash’s handgeschreven brieven en gedichten. Afgelopen twee jaar hebben producers John Carter Cash en Steve Berkowitz een indrukwekkende cast samengesteld van gastmuzikanten die nieuwe muziek hebben geschreven op deze gevonden teksten van Cash.

You Never Knew My Mind was de bijdrage van Chris Cornell en de laatste opname die hij in zijn leven maakte. Het gehele album verschijnt op 6 april en bevat ook nog bijdragen van Rosanne Cash, Alison Krauss & Union Station, Kris Kristofferson & Willie Nelson, Elvis Costello, The Jayhawks en Jewel.

Gesponsorde artikelen