Kan de federale regering nog een paar dossiers rondkrijgen voor de verkiezingen? “Er is nog een drive”, vindt politicoloog Stefaan Fiers

Terwijl de federale regering een begrotingsakkoord probeert rond te krijgen, is de vraag of een paar hete hangijzers nog worden opgelost voor de verkiezingen. Politicoloog Stefaan Fiers aan de KU Leuven denkt van wel: “Tot en met maart nog beslissingen”.


Beluister hier het volledige interview met Stefaan Fiers:


Waarom is dit belangrijk?

Met de verkiezingen in het vooruitzicht begint de federale regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) aan de laatste begrotingsonderhandelingen. Elke minister heeft wel een verlanglijstje. Tegelijkertijd blijven er nog een aantal vraagstukken op tafel liggen.
  • Fiers: “De laatste begrotingsonderhandelingen voor de verkiezingen zijn een rondgang langs de politieke partijen om nog een aantal beslissingen te nemen. Dat zijn traditioneel niet meer de grote financiële beslissingen. Die zouden repercussies kunnen hebben richting de verkiezingen en op langere termijn.”
  • “Er zijn een aantal topics die hoog op de politieke agenda stonden de afgelopen weken. De vraag naar lagere btw op renovatie komt door signalen zijn uit de bouwsector dat de renovatie een beetje stokt. De regering moet kijken wat het daar nu nog aan kan doen om die motor terug aan de praat te krijgen. Want het is belangrijk voor de Belgische economie.”
  • “Idem dito met veiligheid en asiel. Er moeten middelen vrijgemaakt worden om meer opvang te voorzien. Dat betekent daarom niet dat je de deur wagenwijd openzet, maar je moet de huidige crisissituatie een antwoord kunnen bieden“, vindt de politicoloog.

“Er is nog panache”

  • “Er liggen nog een aantal dossiers op tafel die afgeklopt kunnen worden. Elke partij heeft nog wel een aantal dossiers liggen waarmee men straks naar de kiezer kan komen. Er is zeker nog panache en drive voor die komende maanden.”
  • Tot en met maart zal het een periode worden van beslissingen, van samenwerking. Van het tot een goed einde brengen van een aantal dossiers. Zodat men met iets naar de kiezer kan bij de verkiezingen van 9 juni”, zegt Fiers.
Meer
Lees meer...