Fel protest tegen plannen om een dolfinarium te bouwen in de woestijn van Arizona

Fel protest tegen plannen om een dolfinarium te bouwen in de woestijn van Arizona

In Scottsdale, Arizona wordt een dolfinarium gebouwd waar mensen met dolfijnen zullen kunnen zwemmen. Voor zij die nog nooit in Arizona geweest zijn: het kan er heet worden en er zijn regelmatig stofstormen, met andere woorden woestijngebied. Niet echt ideale omstandigheden voor een dolfijn, en dat is leven in gevangenschap sowieso al niet. Daarom is er een online petitie gestart om de constructie tegen te houden en die heeft al meer dan 110.000 handtekeningen.

Het Mexicaans bedrijf Dolphinaris heeft in Mexico al enkele locaties waar toeristen kunnen zwemmen met de dolfijnen, maar nu willen ze ook een vestiging in de Verenigde Staten. Daarvoor kozen ze Scottsdale, een buitenwijk van Phoenix, in Arizona.

Om een beter beeld te krijgen van het landschap in Arizona, kijk dan maar eens naar deze afbeelding van Sedona, zo’n twee uur verwijderd van Scottsdale. Lijkt niet bepaald op een gebied waar je een dolfijn zou tegenkomen.

Grey Stafford, algemeen directeur van Dolphinaris Arizona, liet aan Amerikaanse nieuwszender Fox10 al weten dat het geen dierenpark met shows zal worden zoals bijvoorbeeld SeaWorld. “Deze attractie is geen show, dit is een plek waar kleine groepen of individuen als het ware een ontmoeting kunnen hebben met de dieren.”

GettyImages

Scottsdale geeft het project “a big NO

Toen de plannen naar buiten kwamen dat er zo’n attractie zou komen, kwam daar onmiddellijk reactie op. Niet alleen het feit dat gevangenschap voor dolfijnen zowel psychologische als fysieke problemen met zich meebrengt, is ook het klimaat van dat gebied een reden tot ongerustheid voor de gezondheid van de dieren. De hevige zon, stofstormen en de enorm wisselende temperaturen kunnen voor de dolfijnen gevaarlijk zijn. Daarom werd er een online petitie gestart die ondertussen al meer dan 110.000 handtekeningen verzameld heeft. En ze blijven komen.

Zoals verwacht, zijn er een hoop reacties van mensen uit Scottsdale zelf, zoals bijvoorbeeld deze van Drew Mittelsteadt: “Dieren compleet uit hun natuurlijke omgeving halen puur voor om mensen te entertainen is wreed. Vooral als je bedenkt dat je op geen enkele manier de oceaan perfect kan nabootsen. Het is nog erger wanneer je een dier in omstandigheden brengt die extreem verschillen met wat normaal is voor die soort.” Klare taal.

Dolphinaris stelt iedereen gerust

Allemaal argumenten die Dolphinaris even toelicht. Zo zullen de dolfijnen niet uit de oceaan gehaald worden, maar zou het gaan om een twaalftal dolfijnen die door mensen zijn grootgebracht. Voor de verzorging van de dieren zal Dolphinaris dierenexperts uit het hele land aannemen om de dolfijnen voldoende zorg te kunnen geven. “Alleen de president van de Verenigde Staten heeft betere gezondheidszorg dan onze dieren zullen krijgen,” verzekert Grey Stafford, algemeen directeur van Dolphinaris Arizona.

Hun reactie op de gevangenschap van de dieren, stellen de dieren het volgens Stafford “heel goed in menselijke handen”. Ook legt hij uit waarom hij het belangrijk vindt dat het project er komt in Phoenix. “Er is een groot publiek dat we kunnen aantrekken en zo jonge mensen van alle leeftijden kunnen onderwijzen en inspireren over het belang van het beschermen van onze oceanen.”

Vanaf juli zou de Zwem met de dolfijnen-attractie opengaan. Of de petitie het project gaat kunnen tegenhouden, zullen we moeten afwachten.

Bron: Metro UK

Gesponsorde artikelen