Festivalgangers mogen komende zomer niet meer worden gescreend

Festivalgangers mogen komende zomer niet meer worden gescreend

Het is dit jaar niet meer toegelaten om festivalgangers te screenen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bekendgemaakt op een persconferentie over de veiligheidsmaatregelen tijdens het festivalseizoen. Vorig jaar was er nog veel heisa over het feit dat Tomorrowland z’n bezoekers screende.

De politie screende vorig jaar de eigenaars van een ticket voor Tomorrowland en verschillende mensen kregen nadien de boodschap dat ze niet welkom waren. Daar kwam uiteraard veel kritiek op, en de Privacycommissie liet weten dat ze niet op de hoogte waren gebracht. Er moest een onderzoek komen naar de wettelijkheid van de screenings. Dat probleem zal er dit jaar dus niet meer zijn, want minister Jan Jambon sluit dat soort controles vanaf nu uit.

Het is wel nog toegelaten om medewerkers van een festival te screenen, maar dat is niet verplicht. De organisatoren moeten hun evenement wel aan de gemeente melden, zodat van daaruit een risicoanalyse kan worden gemaakt. Op die manier wordt vermeden dat je voor een lokale fuif bijvoorbeeld ook verplicht controles zou moeten uitvoeren.

Toegangscontroles

Aan de ingang wordt de beveiliging wel verscherpt, want daar is het vanaf nu toegelaten om controles uit te laten voeren door professionele firma’s. Vroeger was dat eigenlijk tegen de regels, hoewel veel festivals het al deden. Van zodra er bijvoorbeeld wapens worden gevonden, moet de politie meteen worden ingeschakeld. Deze week zullen de lokale besturen een omzendbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken krijgen.

Gesponsorde artikelen