Fier op ons bier? Brussel Bad serveert enkel Heineken

Wie op Brussel Bad een frisse pint bestelt, krijgt geen Belgisch bier voorgeschoteld, maar een Heineken. In de hoofdstad van het bierland bij uitstek kan dat echt niet door de beugel, vindt de Brusselse bierclub Malt and Mout, die een open brief schreef aan de organisatie.

Wat blijkt: Brussel Bad, dat voor de twaalfde keer een strand tevoorschijn tovert in Brussel, heeft een sponsorcontract met Heineken. En daardoor drink je op het evenement dus Heineken en Desperado’s in plaats van pakweg Jupiler en Leffe. “De Belgische brouwers lanceerden nochtans enkele maanden geleden een campagne naar de Belgen, onder de noemer ‘Fier op ons bier’, om hun trots en fierheid voor het Belgisch bier te tonen”, staat in de brief van de bierclub. “Echt een gemiste kans”, stelt Malt and Mout-lid Martijn De Pot, op de foto tweede van links, aan newsmonkey. “België heeft meer dan 1.000 bieren en op Brussel Bad komen ook veel toeristen.” 

De brief raakt duidelijk een gevoelige snaar. “Op onze Facebookpagina is heel wat discussie”, zegt De Pot. “En de meeste mensen zeggen dat we gelijk hebben.” Hij is wel verbaasd over de hoeveelheid reacties. “Ongelooflijk hoe dat ontploft is,” zegt hij. We hebben zelfs een telefoontje gekregen uit Holland, van de Telegraaf, die schreef dat Belgen Heineken niet meer willen.”

Zelf brouwen

Maar wat doet dat eigenlijk, zo’n bierclub? “Een keer per maand spreken we af voor een proeverij waar dan iemand van een brouwerij uitleg komt geven”, klinkt het. “We geven ook brouwcursussen en daar komt toch altijd een man of tien op af.” De Pot en co brouwen ook zelf: zo’n twaalf keer per jaar een hoeveelheid van telkens zo’n 200 flesjes, die naar eigen zeggen snel op zijn. “We hebben er nog aan gedacht om professioneel te beginnen, maar dat is een te grote rompslomp.”

Martijn De Pot
“Wat voor bier we brouwen? Dat is te zien hoe onze klak staat“, zegt hij. “We brouwen nooit hetzelfde, altijd iets anders.” Het blijken vooral bieren van hoge gisting te zijn, zoals Belgische tripels, omdat je die tijdens het brouwen niet hoeft te koelen. “Het kan dan gewoon in de garage”, stelt De Pot. “We gaan misschien wel wat meer mikken op bieren van rond de vijf procent, met meer smaak. Daar kan je dan ook meer van drinken, want die zware bieren zijn natuurlijk wel heel straf.” 

Geen Belgische sponsor gevonden

De organisatie van Brussel Bad reageert dat ze geen Belgische biersponsor vond, en dat sponsors absoluut nodig zijn om het evenement gratis te houden. Op andere evenementen wordt wel Belgisch bier geschonken, luidt het. De Pot wil nog benadrukken dat hun actie niet gericht is tégen Heineken, maar wel voor het Belgisch bier. “Het is niet omdat Heineken slecht zou zijn”, zegt hij. “Desperado’s daarentegen is gewoonweg geen bier.”

Martijn De Pot
Meer
Lees meer...