Fietsen én je smartphone gebruiken is verboden 

Fietsen en tegelijkertijd je smartphone gebruiken: het zijn dagelijkse taferelen in Vlaamse studentensteden en ver daarbuiten. Maar het is en blijft gevaarlijk. Daarom komt er nu ook een verbod op appen op de fiets in Nederland. Bij ons is dat al verboden, maar veel jongeren trekken zich daar weinig van aan. De boete is nochtans niet min.

Het is handig om de vrije tijd achter je fietsstuur te spenderen aan Facebook, WhatsApp of Snapchat. Maar fietsen en appen is gevaarlijk: je bent als een ongeleid projectiel dat zich met één hand door het verkeer sleurt.

Bij ons is het al verboden, maar binnenkort mag je ook in Nederland geen smartphone meer vasthouden op de fiets. Dat heeft minister van infrastructuur en milieu Melanie Schultz van Haegen vandaag aangekondigd, meldt de Nederlandse omroep NOS. Volgens Nederlandse experts levert het bedienen van een touchscreen het meeste risico op. Bellen mag nog wel, maar enkel handsfree met oortjes in. Wanneer het verbod er effectief komt is nog onduidelijk, net zoals hoe hoog het bedrag van de boete zal zijn.

Ook in België hebben veel jongeren meer aandacht voor hun smartphone dan voor het verkeer. Begin dit jaar pakte de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB nog uit met straffe cijfers. Uit hun fietsenquête bij 868 jongeren bleek dat bijna de helft weleens telefoneert, surft of sms’t op de fiets. Alle handelingen met de gsm tijdens het fietsen zijn in België nochtans verboden, met hoge boetes tot gevolg. Maar toch zie je steeds vaker jongeren met de gsm op hun fiets.

Hoge boetes

Rijden met de fiets is als rijden met een voertuig, lezen we op de site van lokale politie. “Het verbod aan het stuur geldt dus ook voor fietsers die met hun fiets rijden. Wie belt terwijl hij de fiets aan de hand begeleidt, is niet strafbaar. Ook wie een bromfiets aan de hand leidt, mag bellen.”

Meer
Lees meer...