Fietsers nauwelijks gecontroleerd door de politie

Fietsers nauwelijks gecontroleerd door de politie

Gerichte politiecontroles concentreren zich nauwelijks of niet op fietsers. Nochtans kunnen ook veel fietsers een opfrissing van de Wegcode gebruiken.

15.000 controles op 6 maanden tijd

Van alle gerichte politiecontroles concentreert maar een absolute minderheid zich op fietsers. Dat blijkt uit een onderzoek van PolCon, de website en facebookpagina waar zo’n 80.000 gebruikers politiecontroles melden in Vlaanderen en Brussel. De eerste zes maanden werden op de facebookpagina van PolCon zo’n 15.000 controles in Vlaanderen en Brussel gemeld, dat zijn er meer dan 80 per dag! Vrijwel nooit richten deze controles zich op fietsers.

Fietsers vrijwel nooit gecontroleerd

Van alle controles die werden gemeld op de facebookpagina, waren er maar 20 (0,14 %) gericht op fietsers. Nochtans is bij (vooral jonge) fietsers de wegcode vaak onvoldoende gekend. Triest bewijs daarvan: maandelijks komt nog steeds één fietser om het leven bij een ongeval aan een overweg.

Auto blijft belangrijkste doelwit

De eerste 6 maanden van 2016 werden op de Facebookpagina van PolCon precies 14.724 controles gemeld. De overgrote meerderheid daarvan (meer dan 98 %) was gericht op automobilisten. Controles op fietsers en bromfietsers vormen nog geen 2 % van de gerichte controles.

Zo’n drie op vijf controles zijn snelheidscontroles met een radar of mobiele flitspaal. Eén op vier controles zijn alcoholcontroles, al dan niet gecombineerd met een controle van de boorddocumenten. Een kleine 15 procent zijn andere controles (gordel, gebruik van de GSM, papieren, benzine, verkeersbelasting, …).

Drie op de vier controles vinden plaats in de week, één op vier in het weekend. Gecorrigeerd betekent dat nog altijd minder controles in het weekend dan in de week.

De meeste controles vinden ook overdag plaats. Maar liefst drie op de vier controles gebeurt tussen zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds. Slechts 1 op vier tussen 18u en 6u ’s ochtends.

De meeste controles worden gemeld in Antwerpen. De stad neemt 3,2 % van alle controles in Vlaanderen voor haar rekening. Daaronder komen Brussel (3,1 %), Hasselt (2,1 %), Gent (1,9 %) en Mechelen (1,9 %).Bestuurders zijn maar beter op hun hoede op de E19. Daar gebeuren namelijk de meeste controles. De E313 en de E314 delen de tweede plaats. De vierde en de vijfde plaats zijn voor de E34 en de A12.

Bron: PolCon – Politie Controles

Gesponsorde artikelen