FIFA 18-uitbreiding voor het WK is uit, maar is het even goed als een aparte game?

FIFA 18-uitbreiding voor het WK is uit, maar is het even goed als een aparte game?

De WK-editie van de FIFA-game kan je eindelijk downloaden. Helemaal gratis als je ‘FIFA 18’ al hebt. Knap, maar als grote FIFA-fans hadden wij stiekem gehoopt op een aparte game over het WK, zoals EA dat in het verleden al een paar keer heeft gedaan. Is de uitbreiding goed genoeg om onze honger te stillen?

Het is niet de eerste keer dat EA kiest voor een uitbreidingspakket van de huidige FIFA-game om het WK als toernooi toe te voegen. Na een vrij stevige download zie je de optie WK in het menu van FIFA 18 staan. Eens je daarop drukt, lijkt het alsof een nieuwe game met een eigen menu begint. Je hebt dus wel het gevoel dat je een WK-game aan het spelen bent. Naast de online opties kan je het volledige WK zelf spelen, of je kan opteren voor een aangepast WK met je eigen groepen. Voor de Nederlanders is dat dus de ideale manier om er toch nog bij te zijn in Rusland, want alle nationale teams uit FIFA 18 kan je toevoegen.

Geen kwalificatie

Toch is het spijtig dat de game zich beperkt tot de 32 WK-landen en een paar belangrijke nationale teams. In aparte WK-games kon je vroeger het hele traject van de eerste kwalificatiewedstrijd tot de WK-finale spelen. Natuurlijk draait het deze zomer niet rond de teams die er niet bij zijn, maar toch gaf dat een meerwaarde aan een FIFA-game. Uiteindelijk brengt voetbal straks iedereen ter wereld samen en dan is het wel fijn om virtueel je eigen land, hoe klein ook, naar het WK te brengen.

En ja, het is ook best leuk om te proberen met 10-0 te winnen van San Marino, en tegenwoordig ook Gibraltar. Of om even te gaan proeven van een exotisch veld in Fiji. De Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks is zelfs van hoog niveau.

Ultimate Team

Voor de rest heeft EA wel z’n best gedaan om vanuit FIFA 18 als basis toch de WK-sfeer op te roepen. Wedstrijden beginnen uiteraard met de volksliederen, de stadions zien er uitstekend uit, en de sfeer zit ook wel goed. Supporters dragen deze keer uiteraard de kleuren van hun land. Ook het commentaar is aangepast, al zijn het wel de vertrouwde stemmen uit de normale FIFA-games. Alleen hebben zij nu toch wel wat te vertellen over het WK en de geschiedenis van het grootste sportevenement op aarde.

Zelfs de besturing voelt wel een beetje anders aan, zoals dat eens vaker het geval is met de zomerse voetbalgames. En dat maakt van de WK-uitbreiding dus best een behoorlijke update van je FIFA 18-spel.

Uiteraard kan je ook weer online spelen met een nieuwe versie van de Ultimate Team-modus, die in het teken van het WK staat. Dit is het enige onderdeel van het spel waar je geld kunt uitgeven om je game uit te breiden. Maar mooi is wel dat je ieder pakket in de WK-editie ook meteen gratis in de traditionale FIFA-game krijgt. Zo heb je er na het WK ook nog wat aan.

Conclusie: 8/10

Het is een beetje hinken op twee gedachten. We hadden graag een volwaardige, uitgebreide game gezien, maar dan had EA ons weer gemakkelijk 60 euro uit de zakken geklopt. En dat is voor veel gamers wellicht te veel, wetende dat over amper vier maanden FIFA 19 al zal verschijnen. Dan is het wel heel fair van EA om ons deze uitbreiding gratis en voor niets te schenken, een soort beloning voor alle trouwe fans van de game. Het belangrijkste zit erin, en eerlijk gezegd hadden ze hier gerust nog een kleine vergoeding voor kunnen vragen. Maar nu genieten we er dus met z’n allen van. Laat het WK maar beginnen!

De game heeft overigens ook al enkele voorspellingen gedaan en hier lees je wie de winnaar is.

Gesponsorde artikelen