‘FIFA 19’-demo getest: moeten we de nieuwe ‘FIFA’ kopen?

‘FIFA 19’-demo getest: moeten we de nieuwe ‘FIFA’ kopen?

De demo van ‘FIFA 19’ is eindelijk gelost. En hoewel die heel beperkt is en, zoals ze zelf zeggen, helemaal geen afgewerkt product is, valt er toch altijd een hoop uit af te leiden. Is de nieuwe ‘FIFA’ de moeite waard of kan je ook gewoon verder met ‘FIFA 18’?

Het is altijd afwachten of de nieuwe FIFA-game de moeite is om aan te kopen. Als je elk jaar een nieuwe game uitbrengt, kan je moeilijk verwachten dat er elke keer weer baanbrekende nieuwigheden zijn. Met The Journey voegde EA Sports twee jaar geleden wel een unieke verhaallijn toe (een idee dat ze toch een beetje gestolen hebben van de NBA 2K-reeks), wat ieder game toch weer uniek maakt. En natuurlijk zijn er de updates van de spelers, de ploegen, de stadions en ga zo maar door. Maar voor velen volstaat dat niet om ieder seizoen opnieuw hun zuurverdiende centen op tafel te leggen voor de nieuwe versie.

Er wordt dan ook vaak afgewacht tot de demo (lees hier hoe je die kan downloaden), om ook zelf te kunnen uittesten of EA Sports gewoon de zomertransfers heeft overgenomen of ook echt iets aan de gameplay heeft veranderd. Het kondigde dit jaar alvast grote veranderingen aan, maar zijn die er ook echt gekomen?

Champions League

Het is en blijft een demo, dus heel veel uittesten kan je ook niet. Het blijft beperkt tot vier minuten durende Champions League-wedstrijden en een (héél) korte introductie op het vervolg van The Journey. Maar we leren toch al veel tijdens die korte wedstrijdjes.

Ze pakken natuurlijk groot uit met hun acquisitie van de rechten op de Champions League, die heel lang in het bezit waren van grote concurrent Pro Evolution Soccer. En terecht. Want als je die geniale hymne hoort, gaat toch telkens weer het haar op je armen rechtstaan. Voor een game als FIFA was die Champions League eigenlijk jarenlang een pijnlijk gat in hun repertoire, maar voor FIFA 19 konden ze dat gat eindelijk vullen en dat zullen we geweten hebben.

“Siuuuuuuuuuu!”

Wat je meteen merkt, is dat alles er nog een pak realistischer uitziet dan bij de voorganger. Niet alleen de spelers (die er echt wel magnifiek uitzien), maar vooral alles rond het veld straalt nu ook eindelijk de sfeer uit die je verwacht. Het stadion, de fans, … Voor het eerst lijk je je ook echt in een uitverkocht stadion te bevinden. En het zijn de kleine dingen die het ‘m daarbij doen. Met Jan Vertonghen en co op voorsprong komen? Dan hoor je het hele stadion When the Spurs go marching in zingen. Cristiano Ronaldo die een bal het doel in ramt? Verwacht je maar aan een geweldige ‘Siuuuuuuuuuuuuuuuu!‘ van de spits. Voor zulke momenten doe je het natuurlijk.

Maar ook qua gameplay is er wel degelijk wat veranderd. En daarbij hebben ze ook duidelijk naar de fans geluisterd. Het schakelen naar andere spelers kon al eens stroef verlopen in vorige FIFA-games. EA Sports heeft er nu voor gezorgd dat je ook ziet naar welke speler je zal wisselen. Deze keer loop je dus niet meer plots heel je verdediging open omdat ie had besloten om naar een totaal andere speler te wisselen dan je dacht. Een kleine aanpassing die het spelen echt wel beïnvloedt.

Lukaku

Daarnaast voelen ook de duels een pak realistischer aan. Botsingen, tackles, het duwen en trekken, … Het lijkt allemaal een pak ‘echter’ dan in voorgaande games. Je kan met, pakweg, Lukaku nu ook echt de bal afschermen zoals de Belgische topscorer dat zo vaak doet. De impact van de 50/50 battles, waarbij ze hebben aangepakt wie de vrije ballen op het veld kan veroveren, werd ons nog niet meteen duidelijk. Al is het vechten voor een vrije bal wel een pak intuïtiever en ben je niet meteen gefixt op de bal, waardoor je veel meer moeite moet doen om de bal te veroveren (maar dus ook weer meer kans hebt). Ook het active touch-systeem valt niet meteen op (bij ons vlogen een paar keer de ballen zelfs enorm ver van onze voet), maar het draagt ongetwijfeld bij tot de veel realistischere feel van de game.

De dynamische tactieken, waarbij je een pak meer kan wijzigen dan enkel ‘op de counter spelen’ of ‘druk zetten’ is een leuke aanpassing, maar die wel wat ervaring vergt. Tijd om die mogelijke tactieken (gaande van ‘met aanvallende flanken spelen’ tot ‘druk nadat de bal te hard is geraakt’) te lezen, heb je niet. Je zal ze dus echt vanbuiten moeten kennen om ze ten volle te kunnen benutten.

Recht de kruising in

Maar dé grootste, of toch ingrijpendste, nieuwigheid is het getimed afwerken. Door een extra keer, getimed, de shotknop in te drukken, kan je van een gewoon schot een fabelachtige knal maken. “Wat dit mechanisme uitdagend maakt, is dat je de tweede keer drukken perfect moet timen”, schrijft EA Sports zelf. En dat is niet gelogen. Druk je een keertje net te vroeg of te laat, dan speelt dat zelfs in je nadeel.

Maar als je erin slaagt net op het juiste moment te drukken, dan maakt dat een wereld van verschil. Waar Alex Hunter eerst alleen oog in oog met de keeper nog naast trapt met een gewoon schot, knalt hij er seconden later van buiten de zestienmeter eentje los de kruising in door het getimede afwerken. Wie dat getimed afwerken onder de knie krijgt, lost een nagenoeg onhoudbaar schot. Maar geloof ons als we zeggen dat dat helemaal niet zo makkelijk is als je op het eerste gezicht zou denken. Er vlogen bij ons meer schoten de tribune in en richting cornervlag dan dat er voorbij de keeper zoefden. Maar àls je het goed doet, wordt het plots wel fantastisch.

Commentaar

Het gaat, en dat kan EA Sports blijkbaar niet genoeg benadrukken, uiteraard om een niet-afgewerkte versie van het spel. En we hopen alvast dat er in de finale versie iets wordt gedaan aan de commentaar. Want op amper vijf wedstrijdjes hoorden wij toch al verschillende keren dezelfde uitspraken. De repetitieve commentaarstemmen zijn al jaren een ergernis van vele FIFA-spelers, maar de laatste games was daar toch een grote vooruitgang in geboekt. Hopelijk is dit dus iets dat we kunnen wijten aan de demo.

Conclusie

Al bij al biedt FIFA 19 een hele rits nieuwigheden, met de Champions League en een vervolg op The Journey als uitschieters. Ook qua gameplay heeft EA duidelijk geprobeerd om genoeg nieuwigheden te bieden om ook de casual FIFA-gamer te overhalen om de nieuwe FIFA 19 binnen te halen. En hoewel de meeste van die nieuwigheden het spel duidelijk een pak vlotter maken, is het vooral de afweging maken of deze kleine aanpassingen de prijs rechtvaardigen.

Wie al een paar versies heeft overgeslagen, moet eigenlijk niet twijfelen: haal de nieuwe FIFA 19 in huis, want hij is duidelijk de beste. Maar wie FIFA 18 nog heeft liggen, speelt misschien best eerst zelf een paar spelletjes op de console van een vriend voor hij of zij beslist om ‘m ook zelf te gaan aankopen.

Zelf het spel eens uittesten? Lees dan hier hoe je de FIFA 19-demo kan downloaden of pre-order gewoon het volledige spel!

Gesponsorde artikelen