FIFA-baas Infantino hielp clubs sjoemelen: nieuwe internationale onthullingen van voetbalschandalen

FIFA-baas Infantino hielp clubs sjoemelen: nieuwe internationale onthullingen van voetbalschandalen

Er woedt weer een storm in de voetbalwereld. Een consortium van internationale onderzoeksjournalisten legt nu met “Football Leaks” schandalen bloot op niveau van de Europese voetbalbond UEFA.

Football Leaks heeft maar liefst 70 miljoen documenten van in totaal 3,4 terabyte in handen over wantoestanden in het internationale voetbal. Dat melden de kranten van Het Mediahuis. Om de data te verzamelen werd EIC, European Investigative Collaborations, ingeschakeld. Dat is een journalistiek netwerk van media uit 15 ­verschillende Europese landen. In België werkten de kranten De Standaard en Le Soir mee.

Gisteren raakte bekend dat de huidige FIFA-baas Gianni Infantino tijdens zijn ambtstermijn als secretaris-generaal bij de UEFA clubs geholpen heeft om hun straffen te ontlopen. Het ging om overtredingen op het vlak van de Financial Fairplay. Dat zijn de budgettaire regels die de UEFA oplegt aan alle clubs in Europese competities.

Binnenkort weer Belgisch nieuws

Er is al aangekondigd dat we de komende weken nog onthullend nieuws van Football Leaks mogen verwachten. Die zouden opnieuw betrekking hebben op het Belgisch voetbal. Het gaat over de grote spelers, maar ook over de kleinere.

Leterme en Dehaene

Uit de Football Leaks blijkt ook dat ex-premiers Yves Leterme (CD&V) en Jean-Luc Dehaene (CD&V) al probeerden om financiële wantoestanden in het voetbal tegen te houden.

Dehaene was één van de zeven commissieleden van de UEFA die toezicht hield op de Financial Fairplay bij de Europese (top)clubs. De commissie legde Manchester City een boete op van minstens 60 miljoen euro. Dat gebeurde na een reeks hoge transfers die niet toegedekt konden worden door de boekhouding.

Toen Gianni Infantino zich met de zaak begon te mengen, wist City een minnelijke schikking af te dwingen van 20 miljoen euro. Dat gebeurde op de dag dat Dehaene stierf. “One down, six to go”, mailde de advocaat van City toen aan een clubmedewerker. Daarmee werd verwezeb naar het feit dat hij één van de zeven commissieleden was.

Leterme was dan weer de voorzitter van de onderzoekskamer bij de UEFA. Destijds probeerde hij om de financiën van de Franse topclub Paris Saint-Germain te onderzoeken. Leterme liet eerder al weten dat zijn onderzoekskamer dat dossier bijna had overgemaakt aan de gerechtelijke ­kamer. Die zou dan beslissen over de zaak. Volgens Leterme was er weinig marge om de onderzoekskamer te overtuigen dat verder onderzoek niet nodig was. Toch meldde de UEFA op 13 juni dat PSG op het vlak van Financial Fairplay tijdens het seizoen 2016-2017 in orde was.

FIFA ontkent

De wereldvoetbalbond FIFA spreekt de beschuldigingen aan het adres van voorzitter Gianni Infantino tegen. “Geen van de gepubliceerde documenten bevat iets wat ook maar in de verte wijst op een geschonden wet, regel of voorschrift”, reageert FIFA. “De feiten zijn verdraaid om de FIFA in diskrediet te brengen. Het is geen verrassing dat een deel van de personen die weg of vervangen zijn, of zich ongelukkig voelen, valse geruchten en beschuldigingen blijven verspreiden over de nieuwe leiding. Wij weten dat er mensen zijn die uit frustratie de FIFA willen zwartmaken.”

Gesponsorde artikelen