FIFA start onderzoek naar hoe Salt Bae op veld raakte na WK-finale

Het opvallende – en vooral ongewenste – optreden van Salt Bae tijdens de viering van de WK-titel van Argentinië blijft niet zonder gevolg. De Wereldvoetbalbond FIFA stelt namelijk een onderzoek in naar hoe de Turkse chef-kok op het veld kon raken. Volgens hen had hij daar namelijk geen uitnodiging voor gekregen.

Nusret Gökçe ging in januari 2017 internationaal viraal door een reeks video’s waarop hij in zijn steakrestaurant – met zijn opvallende look – op een ‘stijlvolle’ manier zout op vlees strooit aan de tafel bij klanten. De populairste post daarvan werd al snel meer dan 10 miljoen keer bekeken en leverde hem de bijnaam Salt Bae op.

WK-finale

Sindsdien is zijn populariteit alleen nog maar gegroeid, al is ook de kritiek op Salt Bae toegenomen. Zo zou hij zijn personeel niet goed behandelen en zou de kwaliteit van zijn steaks maar middelmatig zijn. De prijzen in zijn restaurants zijn daarentegen gigantisch hoog en zorgden er vorig jaar nog voor dat hij opnieuw onder vuur kwam te liggen.

Die kritiek nam vorige week enkel maar toe toen Salt Bae ineens na de WK-finale aanwezig bleek op het veld om de wereldtitel van Argentinië te vieren in Qatar. De Turkse chef-kok gedroeg zich daar heel opdringerig en kreeg achteraf massaal veel commentaar op zijn gedrag.

Gianni Infantino

Ook de Wereldvoetbalbond FIFA heeft die kritiek gezien en is daarom een onderzoek gestart. Dat moet nagaan hoe Salt Bae op het veld is geraakt zonder toestemming. FIFA liet aan Sky Sports News namelijk weten dat hij daarvoor geen accreditatie had gekregen. “Naar aanleiding van een evaluatie heeft de FIFA vastgesteld dat individuen ongeoorloofd toegang hebben verkregen tot het veld na de sluitingsceremonie in het Lusail-stadion op 18 december. De gepaste interne maatregelen zullen worden genomen”, klinkt het. Het is dus niet duidelijk of de resultaten van die evaluatie ooit zullen gedeeld worden.

Dat onderzoek komt enigszins als een verrassing. Velen gingen er namelijk vanuit dat het FIFA-baas Gianni Infantino zelf was die Salt Bae had uitgenodigd op de WK-finale. De Zwitser ging in het verleden namelijk al meermaals eten in een van zijn restaurants en poseerde al vaak trots op de foto met Salt Bae. Begin deze week was de chef-kok ook een van de amper 303 mensen die door Infantino worden gevolgd, naast vooral voetballers, clubs en sportbonden. Ondertussen heeft de FIFA-baas de in opspraak geraakte Salt Bae echter ontvolgd.

Meer
Lees meer...