FIFA schorst Rusland (nog) niet; nationale ploeg mag spelen onder de naam RFU, zonder vlag of volkslied

De wereldvoetbalbond FIFA heeft zondag een spoedoverleg gehouden over wat er moet gebeuren moet de Russische nationale voetbalploeg nadat het land Oekraïne is binnengevallen eerder deze week. Uit dat overleg kwam een eerste reeks maatregelen. Voorlopig wordt Rusland niet volledig geschorst, al kan dat in de nabije toekomst wel gebeuren als “de situatie niet snel verbetert”.

De ongeprovoceerde militaire inval van Rusland in Oekraïne heeft het land op heel wat vlakken een paria gemaakt. Ook in de sportwereld is dat het geval. Zo goed als alle sportevenementen, kampioenschappen, races en wedstrijden die in Rusland zouden doorgaan, zijn voorlopig geschrapt of hebben een andere locatie gekregen.

Play-offs voor WK voetbal 2022

Daarnaast hebben ook heel wat landen en sporters laten weten dat ze weigeren naar Rusland af te reizen voor een wedstrijd. Dat was onder andere het geval bij de Poolse nationale voetbalploeg. Zij spelen normaal op 24 maart in en tegen Rusland de halve finale van de barragewedstrijden voor een plaats op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. De Poolse voetbalbond liet zaterdag echter weten die wedstrijd niet te willen spelen.

De winnaar van het duel tussen Rusland en Polen speelt in principe op 29 maart tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Zweden en Tsjechië voor een plaats op het WK 2022. Maar zowel de Zweedse voetbalbond als de Tsjechische voetbalbond hebben al laten weten niet in Rusland te willen spelen.

Eerste maatregelen

De FIFA kon dus niet anders dan reageren. Daarom ging het Bureau of the FIFA Council, met FIFA-voorzitter Gianni Infantino en de zes confederatievoorzitters, in overleg met de Europese voetbalbond UEFA om unaniem te beslissen over een eerste reeks maatregelen. Het gaat om de volgende zaken:

  • Er worden geen internationale wedstrijden meer gespeeld op het grondgebied van Rusland. Het land zal zijn thuiswedstrijden op neutraal terrein en zonder toeschouwers moeten spelen.
  • Nationale ploegen mogen hun wedstrijden niet meer afwerken als Rusland, maar enkel onder de naam Football Union of Russia (RFU).
  • Bij die wedstrijden zal dan ook de vlag en het volkslied van Rusland niet te horen of zien zijn.

De wereldvoetbalbond laat daarnaast ook weten voortdurend in overleg te blijven met andere sportorganisaties zoals het IOC over eventuele extra maatregelen. De FIFA dreigt daarbij ook met een mogelijke uitsluiting van Russische voetbalploegen uit al hun competities als de situatie in Oekraïne niet snel verbetert.

Reactie Polen

Dat de FIFA voorlopig weigert om Rusland uit te sluiten van hun competities is niet goed onthaald door de Poolse voetbalbond. Zij laten weten dat het hen niet gaat om de verplaatsing naar Rusland, maar dat Polen sowieso niet tegen Rusland wil spelen.

“Het FIFA-besluit van vandaag is totaal onaanvaardbaar. We hebben geen zin om deel te nemen aan die spel van uiterlijke schijn. Ons standpunt blijft intact: de Poolse nationale ploeg zal NIET SPELEN tegen Rusland, wat de naam van het team ook is”, twitterde de voorzitter van de Poolse voetbalbond Cezary Kulesza.

Meer
Lees meer...