Filmfestival Oostende heeft een nieuwe datum en gaat door van 4 tot 12 maart

Eind vorig jaar werden de bioscopen gesloten. Toen was er nog sprake van maatregelen die zeker tot eind januari 2022 zouden gelden. De Raad van State dacht daar anders over en de bioscopen konden de week nadien opnieuw open, maar het Filmfestival van Oostende had tegen die tijd aangekondigd dat het niet meer door zou kunnen gaan. Nu zijn er nieuwe data geprikt en kan het festival alsnog plaatsvinden, begin maart. Met een focus op het thema mentale gezondheid belooft het programma extra interessant te worden.

Het vertrouwen om een nieuwe datum te prikken kwam er volgens de organisatie door de lancering van de coronabarometer, een instrument dat perspectief en een zekere voorspelbaarheid omtrent toekomstige maatregelen biedt. De Master van het festival is nog altijd Koen De Bouw, de plaats van het negendaags gebeuren is Oostende.

Going Mental

Zoals het een FFO Master betaamt, kreeg De Bouw zeggenschap over zijn eigen filmparcours. Hij doopte zijn eclectische Masterselectie ‘Going Mental’ en wil vooral de aandacht vestigen op het belang van mentale gezondheid.

“‘Going Mental’ kan slaan op jezelf volledig verliezen in je passie, jezelf helemaal geven. Dat kan iets heel moois zijn, maar toch is het ook belangrijk dat we voor onszelf blijven zorgen. Tijdens deze periode die we met z’n allen aan het doorstaan zijn, kan je nu eenmaal niet om het belang van mentale gezondheid heen. Met dit thema wil ik dan ook graag beide keerzijden belichten”, zo licht De Bouw de keuze voor het thema toe.

Zeppos: verbinding tussen generaties

Zoals FFO al eerder aangekondigde, schuift openingsfilm Nowhere van Peter Monsaert mee naar maart – met de officiële release op 6 april – samen met het grootste deel van de programmatie. Enkele films hadden al een release gepland in februari en werden vervangen door nieuwe titels. De oorspronkelijke slotfilm van het filmfestival was Aller/Retour, maar die werd intussen opgeschoven naar 2023. De nieuwe slotfilm is de exclusieve avant-première van de Vlaamse familiefilm Zeppos: Het Mercatorspoor.

Deze film werd geïnspireerd door de legendarische jeugdreeks uit de jaren 60, Kapitein Zeppos. Daardoor biedt de film spanning en avontuur voor de kinderen en een nostalgische kijkervaring voor de (iets) ouderen onder ons. Carry Goossens is de Zeppos van dienst en ook Koen De Bouw speelt een hoofdrol. De film komt op 30 maart in de bioscoop, de screening op het FFO zal enkel toegankelijk zijn voor die kijkers die met minimum twee verschillende generaties naar de vertoning komen, om op die manier de verbinding tussen generaties te maximaliseren.

Ook series

Een andere nieuwe titel op het programma is The Eyes Of Tammy Faye, een biopic over de Amerikaanse televangelist Tammy Faye met een Oscarwaardige Jessica Chastain in de hoofdrol. De film wordt in Vlaanderen meteen gereleased op Disney+. Om deze prent op het grote scherm te zien, moet je dus naar Filmfestival Oostende afzakken.

Eerder werden ook al de Japanse Oscarkanshebber Drive My Car, de Spaanse Oscarkanshebber The Good Boss en Nobody Has To Know, de nieuwste film van en met de Belgische regisseur en acteur Bouli Lanners aangekondigd.

Ook series krijgen opnieuw een ereplaatsje op het programma. Zo vertoont FFO de eerste afleveringen van de fictiereeks Lost Luggage en de seizoensfinale van de nieuwe reeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda Twee Zomers, de reeks die op 6 februari start op Eén. Bovendien stelt Lara Chedraoui, die ook een hoofdrol vertolkt in Lost Luggage, samen met Charlotte De Cort haar kortfilm Liquid Love voor en komt haar band Intergalactic Lovers ook langs voor een cineconcert.

Volledige programma en tickets

Het volledige programma komt online op 1 februari, dan start ook de ticketverkoop. Ook de prijsuitreiking van de Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – en de Jamies – de Vlaamse online video content-prijzen – verhuizen mee. Het Gala van de Ensors vindt plaats op zaterdag 12 maart in Kursaal Oostende en de awardshow van De Jamies op woensdag 9 maart in De Grote Post.

Meer
Lees meer...