Left Right
scrollTop top

6 filmklassiekers met een dier in de hoofdrol


6 films met een dier in de hoofdrol
© YOUTUBE

Nu iedereen veel meer thuis is, hebben mensen meer vrije tijd. Die tijd kan ingevuld worden met een leuke film. En waarom zouden er geen dieren aan te pas kunnen komen?

Films zijn er in overvloed maar films waarbij een dier een hoofdrol vervult, zijn iets beperkter. Wij hebben voor jou zes filmklassiekers verzameld op waarbij de hoofdrol voor een dier is weggelegd.

1. The Horse Whisperer (1998)

Grace (gespeeld door een jonge Scarlett Johansson) was aan het paardrijden toen ze werd gegrepen door een vrachtwagen. Om zowel haar dochter als het paard te laten genezen, neemt de moeder ze alle twee mee naar Montana om ze met behulp van een paardenfluisteraar (die gespeeld wordt door de regisseur, Robert Redford) te genezen.

The Horse Whisperer is een verfilming van het gelijknamige boek van Nicholas Evans. De film werd genomineerd als beste drama op de Golden Globes. Bovendien werd Robert Redford genomineerd als beste regisseur.

2. Marley & Me (2008)

Marley & Me is een romantische komedie met Owen Wilson (John) en Jennifer Anniston (Jenny). De labrador Marley wordt geadopteerd zodat John en zijn vrouw zich zo lichtjes op het ouderschap kunnen voorbereiden. Maar Marley blijkt toch iets te actief te zijn en vernielt heel wat dingen. De situatie wordt nog erger wanneer John en zijn vrouw kinderen krijgen. De vraag is of het koppel de situatie met Marley uithoudt of niet.

De film is geregisseerd door David Frankel en is gebaseerd op de columns van John Grogan over zijn labrador, Marley. Samen met zijn vrouw probeert hij de hond op te voeden. Het boek met de verzamelde columns als de film werd een bestseller. Ook de film Marley & Me was een succes.

3. Babe (1995)

Tijdens een jaarmarkt wint de familie Hoggett het varkentje, Babe. Normaal gezien is het varkentje bedoeld om te serveren bij het Kerstdiner, maar de familie beslist om dit uiteindelijk toch niet te doen. Op de boerderij raakt Babe bevriend met de hond van de familie, die hem leert schapendrijven. Al snel blijkt dat Babe een behoorlijk getalenteerd varkentje is. De film van Chris Noonan werd genomineerd voor zeven Oscars.

4. Lassie (2005)

Lassie en zijn baasje, Joe, zijn onafscheidelijk. Joe woont samen met zijn ouders in een klein stadje in Yorkshire. Op een dag moet de vader Lassie verkopen, maar Lassie keert terug. Zelfs wanneer haar nieuwe baasje haar naar Schotland meeneemt, keert ze terug.

De film uit 2005 is geregisseerd door Charles Sturridge en gebruikte Lassie als hond. Lassie is ongetwijfeld een van de bekendste filmhonden. In de jaren ’40 en ’50 al maakte MGM (bekend van de intro met de brullende leeuw) zeven films over de herdershond. Er volgden daarna nog films met onder andere Elizabeth Taylor. Ook de tv-serie met Lassie was even succesvol.

5. Free Willy (1993)

Free Willy vertelt het verhaal van een vriendschap tussen een orka, Willy, en Jesse, een straatjongen. Tijdens een taakstraf in een dolfinarium merkt Jesse de orka op die sinds jongs af aan in gevangenschap zit. Jesse slaagt erin de orka trucjes aan te leren, terwijl dat de trainers niet lukt. Uiteindelijk beslist de eigenaar van het dolfinarium om orka Willy toch zijn vrijheid te geven.

De film van Simon Wincer was een enorm succes en kreeg nog twee vervolgstukken. In 1998 werd Keiko (de orka die in Free Willy meespeelt) vrijgelaten in Ijsland, maar het dier kon zich nooit meer aanpassen aan het leven in het wild.

6. Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Hachi is de hond die elke dag aan het station op zijn baasje (gespeeld door Richard Gere) wacht tot hij terug komt van zijn werk. Wanneer het baasje onverwacht sterft blijft de hond nietsvermoedend hetzelfde doen. Tevergeefs komt Hachi negen jaar lang elke dag naar het treinstation om er op zijn baasje te wachten.

Dit waargebeurde dramaverhaal is voor veel mensen de ultieme film over loyaliteit en vriendschap met een dier. Het is gebaseerd op de hond Akita Hachiko, die van 1923 tot 1935 in Tokio leefde. Akita wachtte ook negen jaar lang tevergeefs op zijn baasje. Aan het treinstation waar de hond altijd wachtte staat nu een standbeeld.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810