Finland zet grote stap richting toetreding NAVO: Oekraïne hint meteen op samenwerking

In een gezamenlijk statement roepen de Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hun parlement op om “in de komende dagen” de nodige stappen te ondernemen om lid te worden van de defensie-alliantie NAVO. Daarmee zou het land zijn decennialange neutraliteit laten varen.

Dit kan betekenen dat Finland mogelijk al zondag de aanvraag tot toetreding indient, wat beduidend vroeger is dan eerder werd aangenomen. Enkele weken geleden klonk het nog dat Finland mogelijk in juni het lidmaatschap zou aanvragen. Maar nu raakt alles in een stroomversnelling. “Finland moet het NAVO-lidmaatschap zonder uitstel aanvragen”, zo is het Finse leidersduo duidelijk.

Finland had de voorbije jaren een pragmatische relatie met de grote Russische buur, maar knipt na de Russische inval in Oekraïne steeds meer banden door. Zo werd het gezamenlijke project voor een nieuwe Finse kerncentrale recentelijk officieel stopgezet. De toetreding tot de NAVO is volgens de Finse leiders noodzakelijk geworden om de nationale veiligheid te garanderen.

Met open armen

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg is van plan Finland met open armen te ontvangen en belooft een snel toetredingsproces. Ook de Verenigde Staten zeggen dat de toetreding vlotjes moet kunnen verlopen. Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, zegt op Twitter dat hij in een telefonisch gesprek met zijn Finse collega Niinistö al meteen mogelijke “defensie interactie” tussen Oekraïne en Finland besprak.

Rusland ontstemd

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, verklaarde in een reactie dat een toetreding van Finland tot de NAVO “zeker” een bedreiging zou vertegenwoordigen voor Rusland. Hij liet ook uitschijnen dat het Kremlin nauwlettend in de gaten zal houden welk militair materieel Finland naar de Fins-Russische grens gaat verplaatsen.

Een van de redenen waarom Rusland Oekraïne binnenviel, is omdat gevreesd werd dat dit land lid van de NAVO wou worden en Rusland daardoor aan de NAVO zou grenzen. Bij een toetreding van Finland zal dat laatste ironisch genoeg realiteit worden. De Russisch-Finse grens is 1.340 kilometer lang.

Ook Zweden lijkt op weg lid van de NAVO te worden en zal wellicht eveneens zijn interne procedures versnellen.

(mah)

Meer
Lees meer...