Finse vliegmaatschappij gaat reizigers wegen voor ze het vliegtuig op mogen

Finse vliegmaatschappij gaat reizigers wegen voor ze het vliegtuig op mogen

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair gaat zijn passagiers vragen om op de weegschaal te staan voordat ze aan boord mogen. Daarmee wil de maatschappij in kaart brengen hoe up-to-date de inschattingen van gewichtsgemiddelden nog zijn. Het zou dus om veiligheidsredenen gaan.

Voortaan moeten reizigers zich laten wegen voordat ze aan boord mogen gaan van een vliegtuig van Finnair. Dat melden de Britse krant Telegraph en de BBC. Het zou niet de bedoeling zijn om mensen met overgewicht extra te laten bijbetalen of om hen in verlegenheid te brengen. De Finse luchtvaartmaatschappij zou uit veiligheidsoverwegingen handelen. Zo werden de huidige gewichtsgemiddelden, die Finnair hanteert, zo’n negen jaar geleden vastgesteld door de European Aviation Safety Agency (EASA).

Die gemiddelden stellen dat een volwassen man 84,6 kilogram weegt, een volwassen vrouw 66,5 kilogram en een kind van 12 jaar of jonger 30,7 kilogram. Uit recent onderzoek van de EASA blijkt echter dat de gewichtsgemiddelden onderling enorm kunnen verschillen. Zo zou een man, die in eersteklas reist, gemiddeld meer wegen dan een man met een ‘gewoon ticket. Bij vrouwen zou dat precies andersom zijn. In het totaal wil de luchthaven ongeveer 2.000 passagiers wegen. Al 180 reizigers stemden toe om op de weegschaal te staan. De proef is volledig vrijwillig en anoniem.

Gesponsorde artikelen