Fipronil in Lotus-koekjes: “enkele kartonnetjes” zijn uit de rekken genomen

Fipronil in Lotus-koekjes: “enkele kartonnetjes” zijn uit de rekken genomen

Het Franse ministerie van Landbouw publiceerde zaterdag een lijst met producten waarin besmette fipronil-eieren verwerkt zitten, die worden nu uit de handel gehaald. Onder andere enkele kartonnetjes frangipanes van Lotus Bakeries worden preventief uit de rekken genomen. In België worden dezelfde pakjes nu ook uit de winkel gehaald.

De frangipanes van Lotus staan op een lijst van producten met fipronil besmette eieren. Die lijst werd zaterdag door het Franse ministerie van Landbouw gepubliceerd en alle producten die erop staan worden nu uit de rekken gehaald. Bij Lotus gaat het om een aantal lotnummers die mogelijk een hogere dosis fipronil dan de Europese norm van 0,005 mg/kg bevatten. Drie van de 20 verwerkte producten worden in België geproduceerd, maar de koekjes werden in ons land pas vandaag uit de rekken gehaald. Het FAVV communiceerde hier niet over naar de bevolking, zoals de overheid dat wel deed in Frankrijk en Duitsland.

“Enkele kartonnetjes”

Op de lijst van het ministerie van landbouw staan wafels van de bekende Franse huismerken: Monoprix, Casino, Système U en Franprix. Opvallende naam op de lijst is Lotus. Dat bevestigt ook William Du Pré, directielid en verantwoordelijke voor de kwaliteit bij Lotus. Het gaat om “enkele kartonnetjes” die geproduceerd werden in juli. Concreet zijn het de frangipanes met een houdbaarheidsdatum van 4 oktober 2017 en de mini-frangipanes met een houdbaarheidsdatum van 12 september, 5 oktober en 6 oktober 2017.

Geen gezondheidsrisico

Ondertussen halen winkels deze pakjes nu ook in België uit de rekken. Maar bij het FAVV werd daar niet duidelijk over gecommuniceerd. Er is voorlopig geen gelijkaardige lijst voor andere Belgische koekjes en wafels. “In het kader van de opvolging van de besmetting van eieren met fipronil worden er ook maatregelen voor verwerkte producten genomen. De producten die de maximale residulimiet overschrijden zijn niet conform en worden dus uit de handel genomen, zelfs indien ze geen gevaar betekenen voor de volksgezondheid”, meldt het FAVV aan Belga. Er is echter geen gezondheidsrisico, dus als je de bewuste frangipanes al gekocht had, kan je ze nog opeten. Moest er wel een gevaar zijn, dan wordt de “recall”-procedure ingezet waarbij klanten gevraagd wordt hun producten terug naar de winkel te brengen.

Gesponsorde artikelen