Fles whisky verkocht voor bijna een miljoen euro. Wat is er zo speciaal aan?

Fles whisky verkocht voor bijna een miljoen euro. Wat is er zo speciaal aan?

Op een veiling in Schotland is een fles whisky verkocht voor 947.000 euro. Van de Macallan Valerio Adami uit 1926, die zestig jaar heeft gerijpt en 32 jaar geleden is gebotteld, bestaan 24 flessen. In 1986 werd een van de flessen verkocht voor 5.000 euro, maar nu zijn ze dus 20 keer meer waard.

De koper is een Aziatische verzamelaar die per telefoon zijn bod uitbracht. Hij betaalde de hoogste prijs die ooit is gegeven voor een fles whisky.

“Snel opdrinken”

Het is naar verluidt de hoogste prijs die ooit is betaald voor een fles whisky. Voor zover bekend is slechts een van de 24 flessen daadwerkelijk leeggedronken. Als de Aziatische eigenaar overweegt dat te doen, dan kan hij de fles het beste zo snel mogelijk soldaat maken, zeggen kenners. Net als bij een fles wijn vlakt de smaak na opening af.

“Nootmuskaat, kaneel en kruidnagel”

Van de bijzondere whisky zijn in totaal 24 flessen gemaakt. In 1926 werd de single malt whisky gedistilleerd en na zestig jaar in het vat in 1986 gebotteld. De Italiaanse kunstenaar Valerio Adami ontwierp het label voor de helft van de collectie, de Britse kunstenaar Peter Blake het andere dozijn.

Hoe smaakt zo’n whisky die zestig jaar is gerijpt? Volgens de kenners krijgt hij de smaak van de houten vaten, waarin het gerijpt is. Een donkere fruitsmaak met kruidige tonen, zoals nootmuskaat, kaneel en kruidnagel.

epa

Gesponsorde artikelen