Florence dumpte al meter regen en “het ergste moet nog komen”

Florence dumpte al meter regen en “het ergste moet nog komen”

Hoewel Florence, de orkaan die de Amerikaanse oostkust treft, is afgezwakt, waarschuwen de autoriteiten dat de ergste overstromingen nog moeten komen. Florence dumpte plaatselijk al meer dan een meter regen in enkele dagen. De autoriteiten vrezen dat vandaag opnieuw verschillende rivieren in het gebied buiten hun oevers zullen treden door regenwater, opgestuwd zeewater en overlopende waterreservoirs.

Het dodental als gevolg van de orkaan Florence aan de oostkust van de VS is gestegen tot zeventien. Onder de slachtoffers is een baby van drie maanden oud. Het kindje kwam om toen de caravan waar het in zat werd geraakt door een vallende boom.

Elf van de doden vielen in North Carolina, zes in South Carolina. Een deel van de mensen was het slachtoffer van een noodlottig ongeval en stierf niet direct door de sterke wind of het wassende water. Zo stierven er twee mensen aan koolstofmonoxidevergiftiging in South Carolina. Zij hadden in hun huis een stroomgenerator aangezet.

Een 78-jarige man werd geƫlektrocuteerd toen hij bezig was met het aansluiten van zijn generator. Een man van 77 jaar kwam om toen hij naar buiten ging om naar zijn honden te kijken en werd weggeblazen.

Overstromingen

Inmiddels is Florence afgezwakt tot een tropische storm. North en South Carolina moeten nog wel rekening houden met overstromingen als gevolg van hevige regenval. Grote delen van de zuidoostkust van de VS staan al onder water. De schade als gevolg van Florence is al opgelopen tot 20 miljard dollar (17 miljard euro).

Door de zware regenval moeten ook velden vol landbouwgewassen als verloren worden beschouwd. Verder kwamen ongeveer een miljoen mensen in North Carolina, South Carolina, Georgia en Virginia zonder stroom te zitten.

Gesponsorde artikelen