Florida vindt nieuw verdovingsmiddel: eerste executie alweer een feit

Florida vindt nieuw verdovingsmiddel: eerste executie alweer een feit

Na anderhalf jaar zonder één terdoodveroordeelde op de tafel heeft de Amerikaanse staat Florida opnieuw een man geëxecuteerd. Mark Asay had twee racistisch gemotiveerde moorden gepleegd in 1987. Het niet meer te krijgen verdovingsmiddel midazolam zorgde letterlijk voor uitstel van executie, maar een nieuw middel, etomidaat, kon als vervanger dienen. 

Het is de allereerste keer dat etomidaat als verdovingsmiddel gebruikt wordt bij een executie. Voorheen werd midazolam gebruikt, maar dat middel wordt geproduceerd door twee bedrijven. Zij hadden echter besloten om het medicijn, ook gewoon een verdovingsmiddel, niet meer te versturen als ze wisten dat het zou gebruikt worden voor executies.

Vandaar dus dat Florida, waar je overigens tot in 2000 voor de elektrische stoel kon kiezen, anderhalf jaar lang zijn executies uitstelde. Da’s een rechtstreeks gevolg van niet alleen de medicatiestop, maar ook een incident in Arkansas. Daarbij stierf één man ‘een marteldood’ nadat de midazolam hem onvoldoende verdoofd zou hebben voor de giftige stof zijn werk deed.

Europa zegt neen

Nu heeft Florida daar dus een weggetje omheen gevonden: de staat voerde al 314 executies uit sinds 1976 en is niet van plan daar mee te stoppen door een medicijntekort. Ook Europese bedrijven konden geen soelaas bieden: zij verbieden de verkoop van verdovingsmiddelen met als doel de doodstraf.

Etomidaat wordt gebruikt als algemeen verdovingsmiddel, bijvoorbeeld voor operaties, en werkt binnen de 2 à 3 minuten. Dat was voldoende om het beroep van terdoodveroordeelde Asay te verwerpen. Hij kreeg eerst het etomidaat toegediend, gevolg door een middel dat de ademhaling onderdrukt, en een medicijn dat het hart stillegt.

Gesponsorde artikelen